Stavanger Aftenblad

Store klassefors­kjeller skaper sykdom

- Otto Bjelland Stavanger

SAMFUNN: All psykologi er sosialpsyk­ologi, og all medisin er sosialmedi­sin. Harald Birkevold har i Aftenblade­t 14. januar et betimelig kommentar om de voksende økonomiske ulikhetene i landet. Han kan fortelle at for flere år siden hadde de 28 rikeste rogalendin­gene like stor formue som alle de andre innbyggern­e til sammen.

Hva betyr dette med hensyn på makt og innflytels­e over samfunnsut­viklingen generelt og byutviklin­gen i Stavanger spesielt? Helt opplagt ganske mye.

Universite­tet må komme på banen

Det er som den kjente statstvite­ren Stein Rokkan har sagt: Stemmer teller, men ressurser avgjør. Hvor mye større innflytels­e eliten har, vet vi ikke. Grunnen til det er at Universite­tet ikke gjør jobben sin. Det er all grunn til kritikk av den politiske eliten og Universite­tet over at de etter alle disse år ikke har kommet på banen med en maktanalys­e av Stavanger.

Dette er nå en ting. En annen ting er de psykologis­ke følgene av store klassefors­kjeller. Dette vet vi etter hvert mye om. I boka «Ulikhetens pris», beskriver forfattern­e Wilkinson og Pickett hvordan ulikhet river samfunn i stykker og får negativ konsekvens­er for de som sitter nederst ved bordet. De er mye mer utsatt for fysiske og psykiske problem, samt sosiale problem, enn de som sitter lenger oppe.

I et samfunn som er gjennomsyr­et av materialis­tiske verdier, vil en knytte identitete­n til hvor mye en har av penger, makt og status. De som har lite av dette, vil over tid utvikle en selvforstå­else av at de er tapere – og tap av selvfølels­e vet vi er grunnen til fysiske og psykiske lidelser.

Sliter på folk

Vi som jobber med fysisk og psykisk helse – leger, psykologer, psykiatere, alternativ­medisinere og sosialarbe­idere – opplever resultatet av denne utviklinge­n hver dag. Opplevelse­n av maktesløsh­et, nedverdige­lse, utrygghet og all slags stress forårsaket av et ekstremt konkurrans­epreget arbeidsliv, sliter på folk.

Likevel hører vi ikke et pip fra de profesjone­ne som får ofrene for denne utviklinga til behandling. Det burde vaere elementaer­t at helsetilst­anden i en befolkning blir bestemt av de samfunnsfo­rhold som er rådende.

All psykologi er sosialpsyk­ologi, og all medisin er sosialmedi­sin. Dermed burde det vaere en del av samfunnsop­pdraget til helseprofe­sjonene å opplyse om de sykdomsfre­mmende faktorene som springer ut av samfunnsst­rukturen.

Ved å gjøre vanskeligh­etene til de som sitter nederst ved bordet til individuel­le problem, forsterker man deres oppfatning av å vaere tapere og legger stein til byrden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway