Stavanger Aftenblad

Tre tiltak for et grønnere forbruk

- Leder for Grønn Ungdom Rogaland

POLITIKK: Vi nordmenn legger allerede beslag på to til tre ganger mer ressurser enn hva jorda kan tåle hvis alle skulle levd som oss.

Katarina Bjørsvik

Pål Erlend Nagell Hildre

driver rovdrift på planeten og skaper farlige klimaendri­nger. Regjeringe­n planlegger en ny tredobling av forbruket frem mot 2060. Heller enn å applaudere bruk-og-kast-kulturen, bør politikern­e gjøre det enklere å forbruke mindre. Her er tre konkrete politiske forslag for et grønnere forbruk: y 1. Utvid reklamasjo­nsretten. Reklamasjo­nsretten gir forbrukere rett til å få reparert eller erstattet produkter med feil og mangler. I Norge gjelder reklamasjo­nsretten i to eller fem år, avhengig av hvor lenge produktet er tenkt å vare. En lenger reklamasjo­nsfrist kan gjøre det lettere for nordmenn å reparere produktene sine framfor å kjøpe nytt. y 2. Gjør det billigere å reparere og gjenbruke. I mange tilfeller er det dyrere å reparere enn å kjøpe nytt. Ved å fjerne moms på reparasjon­er og gjenbruk, gjør vi det billigere å velge de miljøvennl­ige løsningene. y 3. La forbrukern­e betale for miljøbelas­tningen. Legg avgifter på produkter med høyt karbonavtr­ykk. Da blir det kanskje mer fristende å beholde iphone 6 i et par år til.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? «Hvorfor skulle meninger fra engasjerte og informerte medborgere vaere mindre legitime enn for eksempel utbyggerne­s, på grunn av egoisme og egenintere­sser?» spør Kristin Hoffmann.
LARS IDAR WAAGE «Hvorfor skulle meninger fra engasjerte og informerte medborgere vaere mindre legitime enn for eksempel utbyggerne­s, på grunn av egoisme og egenintere­sser?» spør Kristin Hoffmann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway