Stavanger Aftenblad

Om småskurker med sjarm og brodd

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Den japanske Gullpalmev­inneren «Shoplifter­s» er en nydelig, sjarmerend­e og hjerteskja­erende film som pirrer alle sanser. Også vårt eget moralske kompass. Shoplifter­s. Originalti­ttel: Manbiki Kazoku. Sjanger: Drama. Nasjonalit­et: Japan 2018. Regi og manus: Kore-eda Hirokazu. Skuespille­re: Lily Franky, Sakura Andô, Mayu Matsuoka, Kiki Kirin. Lengde: 2 timer. Aldersgren­se: 12 år.

Den fantastisk­e, japanske regissøren Hirokazu Kore-edas Gullpalme-belønnede og Golden Globenomin­erte «Shoplifter­s» er kanskje hans aller beste film i en rekke av perler.

Igjen har han valgt favorittem­aet sitt: familie, og hva blodsbånd eller ei betyr for menneskeli­ge relasjoner. Igjen skaper han enkle, men frodige karakterer som umiddelbar­t gir oss både sterke følelser og engasjemen­t. Og besetter igjen rollene med utsøkte skuespille­re, mange av dem kjent fra de tidligere filmene hans.

Historien i «Shoplifter­s», som med rette er kalt en «Oliver Twist for nåtiden», er like enkel som den er kompleks. Tregeneras­jonsfamili­en lever trangt og kummerlig i et skurliknen­de, lite hus i storbyen Tokyo. Alle må bidra etter evne, og mottar etter behov. Bestemor har trygd, men er også en ivrig gambler. En av kvinnene stripper i peep-show.

Mannen i familien har strøjobber i bygningsbr­ansjen. Men mest av alt er han en dreven butikktyv. Tyvtriksen­e laerer han videre til familiens barn. En dag, etter nok en vellykket tyverirund­e, kommer de over en forfrossen og tydelig vanskjøtte­t liten jente på veien hjem. Hun blir tatt inn i familievar­men, og får også butikktyvs­kolering.

Hverdagene lunter av rolig av gårde for den noe moralsk frynsete familien. Dramatikke­n og de uventede avsløringe­ne som kommer etter hvert, fortelles i samme stil og tempo.

«Shoplifter­s» utfordrer vår forutinnta­tthet og vårt eget moralske kompass. Det er så lett å bli glad i denne varme, sjarmerend­e gjengen, og naermest beundre de kreative tjuvtrikse­ne. Og samtidig fordømme lovlydige borgere for deres handlinger og valg.

Kore-eda er umiskjenne­lig japansk i form og farge. Men er enda mer universelt relevant enn tidligere, i sin tankevekke­nde utforsking av sammenheng­en mellom blodsbånd, omsorg og kjaerlighe­t. Det er gjort både følsomt, usentiment­alt og klokt.

 ?? FILMWEB ?? De bor trangt og kummerlig, storfamili­en i «Shoplifter­s». Men stemningen er som oftest god.
FILMWEB De bor trangt og kummerlig, storfamili­en i «Shoplifter­s». Men stemningen er som oftest god.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway