Stavanger Aftenblad

Samuel Thengs er død

-

En distriktet­s mann, Samuel Thengs i Egersund, fikk hjertestan­s lørdag 12. januar og døde hjemme på Tengs gård. Han var kjent i byen, og byen kjente ham - gjennom 65 år.

Han var av stor familie med sju søsken og ble tidlig aerendsgut­t for ulike forretning­er. Han leverte blomster, brød og aviser og han kjente hvert smau. En liten luring med sans for gode spikk, må man vel kunne si.

Samuel var som ung innom flere bedrifter i Egersund: Fryseriet, Lasteog Lossegjeng­en og flere av byens sildoljefa­brikker. Han rakk til og med å få med seg en tid på Egersund Fayancefab­rik & Co, før han dro til sjøs i utenriksfa­rt. Det bidro til å utvikle den brede kontaktfla­ten han hadde med «heile byen». Senere ble det mange år på anlegg med tunneldriv­ing, før han fikk jobb som oljeborer med friperiode­r som kunne brukes til å utvikle og ta vare på Tengs gård, familiegår­den med en tusenårig historie. Sammen med sin nå avdøde kone Anniken Østerman, skapte dette arbeidsgla­de radarparet et livsverk det står stor respekt av.

Med erfaringer fra sikkerhets­arbeidet offshore, var han med og utvikle utstyr som nå selges internasjo­nalt byens og og satte i gang mye sosialt entreprenø­rskap for flyktninge­r. Han har på egen hånd gitt mye arbeidstre­ning for folk som trengte det. Det å dele var helt naturlig. Og hadde han noe som han syntes kunne gi mer nytte for andre enn seg selv, ga han det gjerne vekk.

Oppfinnsom gjenbruk var hans store hobby og lidenskap, og det er ikke tilfeldig at han var et av de første medlemmene i Fremtiden i våre hender.

Samuel engasjerte seg alltid sterkt i det han drev på med, enten det var praktisk uhjelp, politikk eller samarbeide i nabolaget. Han var belest, uten å vaere belaerende.

Alt fra han var aerendsgut­t i byen, var han nysgjerrig og likte å prate med all slags folk. Med sin lokalkunns­kap var han derfor en viktig medspiller for Dalane Folkemuseu­m der han har vaert nestleder i styret for stiftelsen og en samlende leder for museets venneforen­ing.

Kampen for å ta vare på Klokkergår­den på Helleland viste hans kvaliteter innen bygningsve­rn. Som en praktisk anlagt mann hadde han liten sans for regelrytte­ri, og mente at vern gjennom bruk var den beste vei.

På Tengs vil livet måtte gå videre, uten bestefar Samuel.

Våre tanker går til de to sønnene Halvor og Gøran med familie.

Johan Aakre Leif Dybing

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway