Stavanger Aftenblad

Fra Jaeren til Jeriko

- Sigve Ims

DAGENS ORD: Det er nesten fire tusen kilometer mellom Jaeren og Jeriko. Det er også noen høydemeter. For Jeriko er den byen i verden som ligger lengst under havnivå.

Aller lengst er nok avstanden i holdninger. Jeg tror om jaerbuen at han eller hun er grunnlegge­nde aerlig.

Hardt arbeid, utholdenhe­t og aerlighet, det er slik vi liker å omtale hverandre på Jaeren.

Slik var ikke den eneste personen jeg har hørt om fra Jeriko. Han var en notorisk svindler.

For i Jeriko bodde en gang en bitte liten mann, for å sitere fra en søndagssko­lesang. «Sakkeus var hans navn,» synger vi videre.

Sakkeus som hadde usedvanlig mye å svare for, en ekte grisk landssvike­r som hadde utnyttet mange mennesker på det groveste.

Den lille mannen hadde gjemt seg i et tre. Men Jesus så ham og kom med denne invitasjon­en: «Sakkeus, skynd deg og kom ned! For i dag må jeg ta inn hos deg.» (Luk.19.5)

Totalt uten forbehold inviterer Jesus seg selv inn i Sakkeus sitt liv. Folk den gang gjorde det samme som jaerbuen ville ha gjort. «De murret», står det i fortelling­en.

Hvis en jaerbu hadde møtt Jesus ville han ha sagt: «Sakkeus kom ned fra treet, så skal vi ordne opp i svindelen og sviket ditt». Jeg garanterer at Sakkeus hadde klatret høyere opp og gjemt seg mellom bladene.

Jaerbuens invitasjon er den strenge og dømmende varianten av kristen tro. Jesus sin uforbehold­ne invitasjon, også til meg, er originalut­gaven av nåden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway