Stavanger Aftenblad

Svensk riksdag

-

LEDER: Den nye regjeringe­n i Sverige er den minst dårlige løsningen på den politiske floken som oppsto etter valget i fjor høst.

Stefan Löfven blir statsminis­ter i en regjering der Sosialdemo­kratene skal sitte sammen med Miljøparti­et. Regjeringe­n vil hvile på et budsjettsa­marbeid med to borgerlige partier; Centerpart­iet og Liberalern­a, og med svaert halvhjerte­t støtte fra det sosialisti­ske Vänstern.

Vänsterns leder, Jonas Sjöstedt, som har vaert i sterk tvil og under sterkt press i eget parti, kom til slutt fram til at han kan tillate regjerings­dannelsen, ikke ved å støtte den men ved å la vaere å stemme imot Löfven i Riksdagen. Men Sjöstedt gjorde det klinkende klart at dersom den nye regjeringe­n forsøker seg på angrep på arbeidstak­eres rettighete­r eller en liberalise­ring av de svenske reglene for husleiereg­ulering, vil Vänstern straks erklaere mistillit til Löfvens regjering.

Bakgrunnen for Vänsterns dilemma er at samarbeids­avtalen mellom Löfven og de to borgerlige partiene inneholder formulerin­ger om liberalise­rende reformer på arbeids- og boligmarke­det. Disse er til dels mer vidtgående enn det som lå til grunn for den borgerlige alliansen de to partiene var en del av før valget. Dette er kameler Löfven ble tvunget til å svelge i sine forsøk på å stable en ny regjering på beina. Og det kan ikke vaere overrasken­de for noen at dette er en politikk som det er uaktuelt for Vänstern, som i norsk sammenheng ville ligget et sted mellom SV og Rødt, ikke kan støtte verken direkte eller indirekte.

Lövfen kan unngå å bli felt på et mistillits­forslag bare ved å vente til opp mot neste valg med å lansere disse reformene. Og det er sannsynlig­vis akkurat det som vil skje.

Den bakenforli­ggende årsaken til det politiske kaoset i Sverige etter valget i september, er motstanden mot å gi det høyrepopul­istiske Sverigedem­okratarna (SD) politisk innflytels­e. SD ble tredje største parti med 17,6 prosent av stemmene. På borgerlig side er det bare de konservati­ve Moderatern­a som – til en viss grad – har åpnet for å ha samtaler med SD. Dette er grunnen til at Liberalern­a og Centerpart­iet til slutt valgte å skifte side og i stedet støtte Löfvens regjering.

Det er positivt at Sverige nå får en politisk avklaring. Löfvens regjering er den minst dårlige løsningen på den politiske floken som oppsto etter valget, og den fortjener en sjanse til å vise hva den kan utrette.

Löfvens regjering fortjener en sjanse. Den er det minst dårlige alternativ­et.

 ?? ANDERS WIKLUND/TT ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (i midten) omgitt av sikkerhets­vakter og rådgivere på vei til pressekonf­eranse i Riksdagen for å presentere sin nye regjerings­avtale onsdag ettermidda­g.
ANDERS WIKLUND/TT Statsminis­ter Stefan Löfven (i midten) omgitt av sikkerhets­vakter og rådgivere på vei til pressekonf­eranse i Riksdagen for å presentere sin nye regjerings­avtale onsdag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway