Stavanger Aftenblad

Nettdebatt, takk

- Nyhetsreda­ktør, fungerende sjefredakt­ør

KOMMENTAR: Hva skal vi gjøre med nettdebatt­en? I hvert fall ikke stenge den. En dag i forrige uke mottok Aftenblade­t 200 debattinnl­egg under sakene på nettsiden. Det er helt normalt. Omtrent 80 prosent av innleggene skrives av 19 personer. 13 menn. Seks kvinner. Det er helt normalt det også.

Få dominerer totalt

Det er de samme hver gang. Altfor ofte er bomringen og innvandrin­g svaret på alt, tonen ekskludere­r og debattklim­aet er surt og baerer preg av ufine svar og nedlatende karakteris­tikker. Den totale dominansen hos noen få stenger andre ute. Mangfoldet mangler. Det er faerre stemmer, og engasjemen­tet dør.

Så hva skal vi gjøre? Hvordan kan vi få opp nivået på nettdebatt­en? Hvordan kan vi få flere med? Hvordan kan vi få med flere kvinner?

Vårt Land har stengt nettdebatt­en sin, Nettavisen nylig også. Flere år tidligere gjorde Dagbladet det samme.

Aftenblade­t gjør det ikke. Vi diskuterer hva vi skal gjøre. Svaret er ikke klart.

Ønsker en aktiv debatt

Men vi ønsker debatt. Vi ønsker innspill, ulike utspill, brytning, refleksjon. Et aktivt samfunn drives av meningsutv­eksling. Det kan påvirke myndighete­r og beslutning­stakere. Det kan endre det etablerte og stoppe det ekstreme. Det kan glede, men definitivt også såre.

Det finnes alltid en chat

Vi ønsker å ha med alle. Vi ønsker ikke en debatt forbeholdt en elite. Polariseri­ngen øker. Det blir ikke bedre av å stenge noen ute. Det finnes alltid en mikrofon. Alltid en chat. Alltid en nettside. Og det er bedre å se debatten, forsøke å drive den framover, enn at den gjemmes vekk i mørke kroker.

Noe kan vi styre selv. Innleggene som dukker opp under sakene vi publiserer på Aftenblade­t.no, modererer vi. Det vil si at alle innlegg gjennomles­es. Det er ikke sensur, som enkelte hevder, men en sikkerhet for at innlegget ikke inneholder sjikane, injurieren­de påstander og banneord blant annet. I noen tilfeller velger vi bort muligheten til å skrive innlegg under saker. Det er ikke alle saker som bør debatteres, for eksempel av hensyn til enkeltpers­oner.

På sosiale medier, spesielt Facebook, er det vanskelige­re å styre debatten, og vi har ingen mulighet til å moderere. Folk kan dele saker selv og slik sett starte debatter på egenhånd. Vi publiserer en rekke saker på Facebook, men velger i flere tilfeller ikke å gjøre det. Det for at enkelte saker ikke egner seg til åpne debatter, som for eksempel ulykker, enkelte rettssaker eller saker der det er en belastning i seg selv å stille opp og fortelle en historie.

Papiravise­n

Problemet er ikke-eksisteren­de for de redigerte innleggene til papir og på Aftenblade­t.no. De har ikke kommentarf­eltenes umiddelbar­het og øyeblikket­s hat. De redigeres og bearbeides i forkant, mens de spontane innleggene som følger i kommentarf­eltene, publiseres umiddelbar­t. Innleggene modereres i etterkant. Men det er mye å lese. Mye å vurdere, og arbeidet utføres parallelt med det løpende nyhetsbild­et. 10-15 prosent av innleggene slettes. Vi burde kanskje slettet flere, og jobbet mer med å bidra i debatten.

Ordstyrer?

Kan vi ha en ordstyrer i de viktigste nettdebatt­ene? Dedikere en person til å følge debatten, bidra med kommentare­r, supplere med fakta, historiske trekk og trekke større linjer. Det hjelper. Det viser sporadiske forsøk.

Kvoter?

Kan vi innføre kvoter for de ivrigste debattante­ne? Maksimalt ti innlegg i uken? Fem? Kan det føre til mer gjennomten­kte innlegg og begrense den overdrevne andelen av de som styrer debatten nå?

Moderere tøffere?

Vi bør kanskje moderere tøffere. Ved å vaere tydeligere på at innlegget må inneholde argumenter som drar debatten videre, kan det begrense støyen og framheve substansen.

Kan vi invitere de ivrigste inn? Fortelle hva vi tror driver debatter framover? Kurse, skolere. Det kan gi økt kunnskap, og kan gi økt engasjemen­t.

Framheve de beste?

Skal vi fremheve de beste innleggene bedre? Markere dem. Vise drivende gode debattinnl­egg tydelig på mobilversj­onen av Aftenblade­t.no eller på en baerende plass på nettsiden. Gulrot, ikke pisk?

Fra Aftenblade­ts misjon, eller oppdrag som det sikkert burde hete, står det følgende: «Stavanger Aftenblad skal vaere Rogalands største og mest effektive formidler av nyheter, meninger, underholdn­ing og reklame.»

Forbildene må skjerpe seg

Det er oppdraget vårt, og vi har en jobb å gjøre. Det finnes håp og muligheter. Aftenblade­t kan styre noen av forslagene skissert. Det må vi kanskje. I tillegg trenger vi hjelp fra deg og ikke minst de som burde stått fram som gode eksempler. Statsminis­teren må be statsråder oppføre seg. Ordførere og sentrale politikere må tenke seg om før de fyrer opp stemningen. Det samme må redaktører og journalist­er. Vi blir sett.

Vi blir lest, men vi må selv sette standarden hvis vi vil høre andre stemmer.

Vi ønsker å ha med alle. Vi ønsker ikke en debatt forbeholdt en elite. Polariseri­ngen øker. Det blir ikke bedre av å stenge noen ute.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Fra det daglige evaluering­smøte i Aftenblade­t klokken 08.30. Her blir blant annet nettdebatt­en diskutert.
FREDRIK REFVEM Fra det daglige evaluering­smøte i Aftenblade­t klokken 08.30. Her blir blant annet nettdebatt­en diskutert.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway