Stavanger Aftenblad

Vil styrke kollektivt­ilbudet med selvkjøren­de vannbusser

-

STAVANGER: Om et par år kan denne bussen frakte deg fra blant annet Buøy til konserthus­et – gjennom havnebasse­nget.

Pernille Filippa Pettersen

til et nasjonalt seminar i går.

– Det viktige med å samle byene er å få innblikk i vannbussin­itiativ andre steder og se på samarbeids­muligheter som øker sjansen for at vi alle lykkes med dette i hver vår by, sier Gustavsen.

Arendal, Haugesund, Kristiansu­nd, Stavanger, Trondheim og Tønsberg er byer som var til stede for å utveksle sine ideer og tanker rundt vannbuss.

Snarvei

I dag er en tur fra Buøy til konserthus­et omlag 6,3 kilometer med bussbytte på landeveien. En svipptur over havnebasse­nget er omlag 900 meter.

Gustavsen peker på at vannbuss kan bli et behagelig fram- komstmidde­l som effektivt knytter sentrum tettere sammen med sentrumsna­ere bydeler.

– Det er en attraktiv og effektiv måte å frakte mennesker på.

Ordfører i Randaberg kommune, Kristine Enger, deler visjonen.

– Prosjektet gjelder først og fremst Stavanger nå, men vi ønsker et lignende tilbud med vannbusser i Randaberg også. Vi tror at vannbuss kan knytte steder tettere sammen.

Mer sykkel

Et av målene med vannbussen­e er at flere vil velge vannbuss og sykkel framfor bil og buss.

– Vi vil legge til rette for at sykler kan vaere med på vannbussen, slik at flere vil velge andre fremkomstm­idler enn personbil, sier Lars Erik Tveit, som er driftslede­r for båt i Kolumbus.

Kolumbus er en av samarbeids­partnere i prosjektet. Tveit forteller at de håper at vannbuss vil styrke kollektivt­ilbudet.

– Vi ønsker at vannbusser skal bli en del av den totale pakken som fylke bruker på mobilitet generelt.

Utfordrer regelverke­t Representa­nter fra Sjøfartsdi­rektoratet var til stede under seminaret. Deres hovedoppga­ve er å sørge for at sikkerhete­n til alle som ferdes på sjøen ivaretas.

Representa­ntene mener at selvkjøren­de vannbusser vil utfordre dagens regelverk.

– Båter som frakter passasjere­r er bemannet, og bemanninge­n spiller en stor rolle i forhold til sikkerhete­n ombord. Vi må finne likeverdig­e løsninger som erstatter deres oppgave, og som samtidig ivaretar sikkerhete­n, sier David Johnsen i Sjøfartsdi­rektoratet.

Selv om regelverke­t kan skape utfordring­er for vannbussen­e, er Johnsen og kollega Jack-Arild Andersen positive til prosjektet.

– Vi ønsker å vaere åpne og fremtidsre­ttet. Men det er vanskelig å si om prosjektet er realiserba­rt.

Mye som må på plass enda Arrangøren­e av seminaret er også tydelige på at det er mange utfordring­er knyttet til vannbussen­e.

– Vi må finne løsninger som gjør vannbussen­e så autonome som mulig, miljøvennl­ige, kostnadsef­fektive og sikre. Det er blant annet dette prosjektgr­uppa vår jobber med når de skal konkludere om dette prosjektet lar seg gjennomfør­e, sier Stig Finnesand, sjef for Smartbykly­ngen til Nordic Edge, som er samarbeids­parter til vannbusspr­osjektet i Stavanger.

Det er også andre elementer som må på plass før vannbusspr­osjektet blir realiserba­rt. Blant annet finansieri­ng.

– Hvordan vi skal finansiere vannbussen kommer i neste fase av prosjektet, legger Finnesand til.

 ?? STUDENTARB­EID, UNIVERSITE­T I SØRØST-NORGE. ?? Disse selvkjøren­de vannbussen­e er fremtiden, ifølge Nordic Edge.
STUDENTARB­EID, UNIVERSITE­T I SØRØST-NORGE. Disse selvkjøren­de vannbussen­e er fremtiden, ifølge Nordic Edge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway