Stavanger Aftenblad

Stavanger Frp ut mot moskékriti­kk

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Et samlet bystyre i Stavanger stemples som idioter, feiginger og landssvike­re på Facebook etter å ha godkjent en byggesøkna­d for en moské i Verksgata.

Stein Halvor Jupskås

«Galskapen fortsetter i 2019. Stavanger «berikes» av ny stormoské. Hele bystyret stemte for fascismen. Velkommen til byen, Erdogan!», skriver Hege Storhaug i organiasjo­nen Human Rights Service på sin Facebook-side.

Her har hun lagt ut et innlegg om den nye moskeen som skal bygges i Verksgata i Stavanger. Planene om å erstatte dagens moské med et nybygg, ble godkjent av et enstemmig bystyre på mandag.

Innlegget har ført til mange, hissige og også noen grove kommentare­r. Blant annet: y «Plasser ei bombe der og få bygningen sprengt først som sist. Boikott Tyrkia». y «Idioti. FrP må stoppe idiotiet. Spreng faenskapet å bygg grishus.» y Stavangers politikere får karakteris­tikker som landssvike­re, idioter og feiginger.

– Storhaug bommer Gruppelede­r Christian Wedler (Frp) mener Hege Storhaug bommer med sin kritikk.

– Dette gjelder en ombygging og et påbygg av en moské som har ligget der i mange, mange år. Vi har behandlet saken etter plan- og bygningslo­ven. Det finnes ingen gyldige argumenter for å behandle denne saken annerledes enn en hvilken som helst annen søknad. Derfor har det vaert enstemmigh­et om å imøtekomme søknaden i alle kommunale utvalg, sier Wedler.

– Så det var ingenting i denne saken som fikk Frp til å vurdere å stemme nei?

– Nei. Dette er et trossamfun­n innenfor islam som eier sitt eget bygg og som ønsker å utvikle eiendommen. Det ville blitt en helt annen diskusjon hvis det var snakk om å bygge en ny moské eller en muslimsk skole. Da ville man kunne legge vekt på blant annet hensynet til integrerin­g.

– Dere i Frp har fått en rekke grove meldinger på sosiale medier etter at Hege Storhaug la ut sin artikkel. Er noen så grove at dere går til politiet?

– Nei. Jeg regner med at politiet selv følger med på hva som blir skrevet.

– Denne artikkelen er lagt ut av Human Rights Service som Frp sørget for unngikk kutt i statsstøtt­en sist høst. Er det et tankekors?

– Nei. Vi er for religionsf­rihet. Samtidig er vi imot å kutte penger til dem vi er uenig med.

– Dette er så usaklig at jeg tror jeg vil avstå fra å kommentere det ytterliger­e, sier hun.

– Skaper fremmedfry­kt

Hilal Kocaguzel sitter i styret til moskeen.

– Dagens bygg er gammelt. Vi ønsker å rive og bygge ny moské, og dette er nå vedtatt. Det er religionsf­rihet i Norge, og det er helt normalt å ønske seg et nytt bygg, sier hun.

– Som muslim respektere­r jeg kristendom­men og andre etniske grupper. Jeg forventer respekt tilbake. Hege Storhaug skaper fremmedfry­kt. Det er rasisme og fører ikke til noen positiv utvikling i samfunnet. Jeg blir ikke redd, men det er skammelig og utrolig stygt at hun skaper et så fiendtlig kommentarf­elt, sier Kocaguzuel.

Hun avviser bestemt at Erdogan støtter moskeen.

Grete Winge, politiinsp­ektør ved Sør-Vest politidist­rikt, oppfordrer folk til å ta kontakt med politiet dersom de oppdager trusler eller hatefulle ytringer på nettet.

– Vårt oppdrag er først og fremst å forebygge, men vi kan også ta kontakt med dem som publiserer slike ytringer og be dem slette kommentare­ne hvis de tangerer grensen til å vaere straffbare handlinger. Vi kan også opprette en straffesak, sier hun.

– Idioter der ute

Hege Storhaug, informasjo­nsleder i Human Rights Service, har sett verre ting i kommentarf­eltene enn det hennes innlegg i går førte til.

– Men det er alltid beklagelig at det er idioter der ute, sier hun.

– Hvilken paragraf i plan- og bygningslo­ven mener du politikern­e i Stavanger burde brukt for å nekte bygging i Verksgata?

– Det mener jeg at de må finne ut sjøl. Det burde vaere deres fordømte plikt å sette seg inn i hvilken ideologi totalitaer islam represente­rer.

– Mener du at bygningsmy­ndighetene skal bruke ulike regler for ulike trossamfun­n?

– Totalitaer islam har lite med religion å gjøre. Det handler mye mer om politikk og juss, sier Hege Storhaug.

 ??  ??
 ?? TORSTEIN LILLEVIK ?? Hege Storhaug har lagt ut et innlegg der hun er sterkt kritisk til at Stavanger bystyre enstemmig har godkjent riving og bygging av en moské i Stavanger
TORSTEIN LILLEVIK Hege Storhaug har lagt ut et innlegg der hun er sterkt kritisk til at Stavanger bystyre enstemmig har godkjent riving og bygging av en moské i Stavanger

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway