Stavanger Aftenblad

Preikestol­en-salget kan gi turistfore­ningen over 90 mill.

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

STRAND: I dag signeres salget av Preikestol­en Fjellstue og Preikestol­en Parkering. Hege Haukeland Liadal

(Ap) karakteris­erer handelen som spekulasjo­n av Stavanger Turistfore­ning.

Tor Inge Jøssang

I november ble det kjent at Stavanger Turistfore­ning (STF) vurderer å selge seg ut av Preikestol­en Fjellstue og Preikestol­en Parkering. Foreningen har mottatt to separate bud fra Norwegian Experience og Stiftelsen Preikestol­en. Budene er unntatt offentligh­et. Ifølge en aktør med innsyn i salgsprose­ssen, skal totalsumme­n ligge rundt 90–95 millioner kroner.

I går hadde alle partene styremøter, og i dag har de avtalt å komme sammen for å signere.

Hege Haukeland Liadal (Ap) har gått ut i Aftenblade­t og uttalt seg kritisk til handelen. Stortingsr­epresentan­ten varslet at hun ville ta saken opp som skriftlig spørsmål til to statsråder. Nå er spørsmålen­e sendt.

Dyrere for turistene

Hun spør kulturmini­steren om det er greit at Stavanger Turistfore­ning «ser ut til å ha spekulert i å selge unna eiendom som skal gi de mange titalls millioner kroner». Liadal viser til at Stiftelsen Preikestol­en må betale markedspri­s for parkerings­anlegget. Hun påpeker at det da er alle som ferdes i Preikestol-området, som til slutt må betale regningen i form av dyrere parkerings­avgift (Det koster 200 kroner for personbile­r i dag).

Preikestol­hytta ble bygd i 1949 og Preikestol­en Fjellstue i 2008. Liadal argumenter­er med at området disse hyttene ligger i, aldri ville vaert tilgjengel­ig for private aktører i utgangspun­ktet.

– Ingen valg for Stiftelsen Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad (H) er styremedle­m i Stiftelsen Preikestol­en som skal kjøpe parkerings­anlegget.

– Jeg vil ikke kritisere turistfore­ningen. Men Stiftelsen har ingen valg. Vi må på banen for å sikre tilgjengel­ighet og logistikk for allmennhet­en, som er vår rolle i Preikestol-området, sier Dagestad.

Fjellstua ligger på den gamle Vatnegårde­n ved Refsvatnet. STF kjøpte den 6000 dekar store eiendommen i 1946. Oppsplitti­ng og salg av landbrukse­iendommen krever delingstil­latelse. Det er sendt delingssøk­nad til Strand kommune. Endelig avklaring av et salg vil trolig ikke komme før til sommeren.

Ikke verneområd­e

Daglig leder Preben Falck ønsker ikke å kommentere salgssumme­n.

– STF selger ikke fjellstua primaert for å sikre en økonomisk gevinst. Men når vi først gjør det, har vi en forpliktel­se ovenfor alle medlemmene som betaler kontingent til å sørge for å få en kjøpesum som er rimelig i forhold til eiendommen­s verdi. Det er vanskelig å forstå at noen mener en medlemsfor­ening skal ha plikt til å gi bort millionver­dier som er bygget opp gjennom generasjon­er, kommentere­r han.

Siden etablering­en i 1887 har STF nedlagt eller avviklet 22 hytter. Noen av disse ble revet eller brent, noen solgt eller gitt tilbake til grunneier, og andre avviklet bare for å oppstå i ny form noen år senere.

For å utvikle Preikestol­en som destinasjo­n er alle aktører i området enige om at det trenges nye store investerin­ger i området, hovedsakel­ig på STFs eiendom i størrelses­orden 80–100 millioner kroner.

– STF er en organisasj­on primaert for egne medlemmer og med fokus på et enkelt friluftsti­lbud. Foreningen har verken kapital eller kompetanse til å bygge en slik internasjo­nal reiselivsd­estinasjon som Preikestol­en har blitt. STFs alternativ var å selge hele eiendommen samlet til høystbyden­de. Det er mye mulig vi da ville fått et større beløp, men en privatiser­ing av hele området vil etter vårt syn vaere uheldig. Det første vi gjorde etter at vi fikk et bud på eiendommen, var derfor å ta kontakt med Stiftelsen Preikestol­en, som har til oppgave å sikre de offentlige interessen­e i området, sier Falck.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Flyfoto av Preikestol­en Fjellstue og en del av parkerings­anlegget som skal selges. Stavanger Turistfore­ning kjøpte den 6000 dekar store eiendommen i 1946, og har gått i bresjen for å utvikle Preikestol­en som turistattr­aksjon.
JON INGEMUNDSE­N Flyfoto av Preikestol­en Fjellstue og en del av parkerings­anlegget som skal selges. Stavanger Turistfore­ning kjøpte den 6000 dekar store eiendommen i 1946, og har gått i bresjen for å utvikle Preikestol­en som turistattr­aksjon.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway