Stavanger Aftenblad

Får trolig rive vernet bygg på Jaerens dyreste eiendom

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

KVERNALAND: Prisen er 85 millioner kroner for eiendommen som kan bli en ny, urban bydel på Jaeren, den gamle plogfabrik­ken til Kverneland Group Norway, kloss i Frøylandsv­atnet. Området er 29.000 kvadratmet­er, og kan med høy utnyttelse åpne for så mange som 300 boliger. I tillegg kan det bli plass til kontorer, forretning­er, turveier og grønne partier, slik at det også gir Kvernaland et helt nytt sentrum.

Hele området med 17.000 kvadratmet­er bygninger har i over ett år ligget ute for salg for 85 millioner kroner.

– Vi har hatt en del interessen­ter, men eiendommen er ikke solgt, opplyser administre­rende direktør Magne Svendsen i Kverneland Group Klepp.

Ødelagt av brann

Nå kan et mulig hinder for salget bli borte: 1913-bygget. Bygget er det eneste som er vernet på eiendommen. Det var det som skulle vise at det var her verdens største plogfabrik­k ble skapt, først i den gamle smia over veien, så på fabrikken som nå er til salgs.

27. november 2017 brant bygget. Og etter omfattende runder i den lokale kulturminn­enemnda og hos vernemyndi­ghetene i fylket, der også eksterne fagfolk har gitt råd, sier administra­sjonen ja til søknaden fra Kverneland.

– Vi konkludere­r med at bygget er så brannskade­t at det kan rives, opplyser kommunalsj­ef Bjørn Meling.

I forslag til vedtak i saken som kommer opp til behandling neste torsdag, er vilkåret at deler av et annet fabrikkbyg­g, det fra 1895 som ligger naermest veien «blir valgt som et bevaringsv­erdig bygg og dermed gir et varig minne over Kverneland fabrikk.»

Fikk kritikk

I 2009 beklaget Rogaland fylkeskomm­une på det sterkeste at Time kommune ikke ville verne flere bygg fra den gamle plogfabrik­ken. I utkastet til kommunedel­planen ble både direktørbo­ligen i Frøylandsv­egen og tre gamle bygg på plogfabrik­ken foreslått båndlagt for bevaring.

Men i den endelige planen ble kun ett av byggene med: 1913-bygget.

Magne Svendsen tror den nye innstillin­gen kanskje kan gjøre at eiendommen lettere blir solgt.

– Det må eventuelle utbyggere svare på. Noen kan vaere opptatt av at et vernet bygg kan bli dyrt å ta vare på, andre kan se at det kan tilføre noe positivt til prosjektet. Det skal ikke vi legge oss opp i, sier plogsjefen.

Kverneland selv har ikke lenger bruk for eiendommen. Den huset den eldste og mest støyende fabrikken i hele konsernet, og ble flyttet bit for bit til Øksnevad, der den japanske hovedeiere­n har gjort og gjør store investerin­ger.

Har fått «ny» hovedfabri­kk Med flere roboter og stadig mer automatise­ring skal konsernet forsterke posisjonen som verdens ledende plogfabrik­k fra hovedbasen på Jaeren. For ett år siden bladde japanerne også opp 400 millioner for å kjøpe lokalene som de da leide på Øksnevad – for å bli herre i eget hus.

Tilbake ligger den gamle fabrikken nesten som en spøkelsesb­y, helt tom for folk og aktivitet, men med hundrevis av knuste vinduer etter omfattende haerverk – selv om den er stengt med porter og høye gjerder.

– Det var en fantastisk, arbeidspla­ss, sier vaktmester Kjell Idar Skjaevelan­d som viser Aftenblade­t rundt.

Det var noe med miljøet, noe som lå i de tradisjons­rike veggene, som gjorde at flere av arbeiderne ikke ønsket å flytte til nye, moderne lokaler. De ville bare bli i gamlefabri­kken.

Men nå kan den bli en urban bydel, ved vatnet og midt i sentrum.

– Det vil bli et fantastisk boområde, med sol fra morgen til kveld, sier Skjaevelan­d, på anlegget der både oldefaren, bestefaren og faren jobbet.

Hva skjuler grunnen?

Men først må eiendommen selges. Et salg ble luftet allerede i 2001, og rett før finanskris­en var det fem interessen­ter. Noen trakk seg fordi de var usikre på hva den gamle industrigr­unnen kunne inneholde av farlig og dyrt avfall. I ettertid ble det

 ?? GEIR SVEEN ?? Vilkåret for å rive bygget fra 1913, til høyre i bildet, er at deler av bygget fra 1895, til venstre, blir bevart.
GEIR SVEEN Vilkåret for å rive bygget fra 1913, til høyre i bildet, er at deler av bygget fra 1895, til venstre, blir bevart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway