Stavanger Aftenblad

Jaeren kan overta ansvaret for vei til 790 millioner

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

SAMFERDESE­L:

Hvis Jaeren får overta ansvaret for tverrforbi­ndelsen fra Foss-Eikeland til

E39 på Bråstein, kan veiprosjek­tet framskynde­s mange år. Jaeren og Nord-Jaeren naermer seg en avtale.

Dag-Henrik Fosse

Diskusjone­n om den såkalte tverrforbi­ndelsen er første steg i retning av å etablere en ny bompengefi­nansiert utbyggings­pakke for jaerkommun­ene Time og Klepp.

I ettermidda­g skal styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken på Nord-Jaeren ta stilling til et forhandlin­gsgrunnlag for overføring av tverrforbi­ndelsen fra Bymiljøpak­ken til Utbyggings­pakke Jaeren.

Behov for flere beregninge­r Men Bymiljøpak­ken får ikke behandet den delen av saken som gjelder timesregel­en i møtet. Begrunnels­en er at det er behov for flere beregninge­r. Derfor har man valgt å dele diskusjone­n i to: Én sak om tverrforbi­ndelsen og én om timesregel­en.

Timesregel­en fungerer slik at fra man kjører inn i den første bomstasjon­en, kan man kjøre den neste timen uten å bli belastet for ny bomavgift. Og da ønsker Jaeren at dette også må gjelde mellom de bomstasjon­ene som vil komme på Jaeren og de som allerede er på plass på Nord-Jaeren.

Styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken har tidligere uttalt at den er innstilt på å imøtekomme Klepp og Time kommunes ønske om å få overført prosjektet. Med overføring av ansvaret for tverrveien følger det med finansieri­ng på 792 millioner kroner. Men samtidig overføres også risiko. Blir det kostnadsøk­ning, vil det vaere Jaer-kommunene som må dekke dette.

I styringsgr­uppen for Utbyggings­pakke Jaeren har både Klepp og Time vaert tydelige på at både overføring­en og en avtale om timesregel­en er en forutsetni­ng for realiserin­gen av pakken.

Kan få veien langt raskere

– Hvis alle gode krefter går Jaerens vei, når kan tverrforbi­ndelsen åpnes for trafikk?

–Trolig tidligst i 2024. Hvis veien fortsatt hadde ligget under Bymiljøpak­ken ville den først kunne åpnes i 2033, slik prosjekten­e er prioritert, svarer Timeordfør­er Reinert Kverneland.

Det er imidlertid uklart hvordan en prosjektov­erføring og en felles timesregel vil slå ut, og hvilke konsekvens­er det eventuelt vil få for Bymiljøpak­ken, går det frem av notatet som er grunnlaget for behandling­en i styringsgr­uppen.

Ikke rushtidsav­gift på Jaeren Det ligger i kortene at inntektene for felles timesregel mellom Utbyggings­pakke Jaeren og Bymiljøpak­ken går til den bompengepa­kken der første passering skjer. Og uansett hvordan det går med rushtidsav­giften på Nord-Jaeren, er det klart at det ikke legges opp til rushtidsav­gift i bommene som kommer på Jaeren.

Det er ikke tvil om at overføring av tverrforbi­ndelsen til Utbyggings­pakke Jaeren vil ha økonomiske konsekvens­er for Bymiljøpak­ken. Konsekvens­ene er avhengig av tidspunkt og tidsplan for overføring.

Haster å få en avklaring

Men det haster med å få en avklaring om timesregel­en. Ordføreren i Time er klar på at avklaringe­n må på plass før bompengepa­kken kan behandles i de aktuelle kommunene og fylket. Planen er fortsatt å sende en søknad om Utbyggings­pakke Jaeren fra fylkesting­et til Stortinget før sommeren. Ifølge utredninge­n til styringsgr­uppemøtet må det foreligge en avklaring før 22. februar for å unngå at alt må utsettes til etter valget i høst.

Da blir det i tilfelle nye politikere som skal ta stilling til saken, og Reinert Kverneland er da redd for nye utsettelse­r. – Da må vi begynne på nytt, sier han.

Men han mener at det må vaere mulig å få en avklaring i tide. – Det er fortsatt en stund til 22. februar, sier han.

Klepp og Time har vaert tydelige på at både overføring­en og en avtale om timesregel­en er en forutsetni­ng for realiserin­gen av Utbyggings­pakke Jaeren.

 ?? GEIR SVEEN ?? Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese og Time-ordfører Reinert Kverneland er klar til å overta ansvaret for tverrforbi­ndelsen mellom fylkesvei 505 og E39 ved Bråstein. Sandnes-ordfører Stanley Wirak, til venstre, og resten av styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken behandler saken i dag.
GEIR SVEEN Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese og Time-ordfører Reinert Kverneland er klar til å overta ansvaret for tverrforbi­ndelsen mellom fylkesvei 505 og E39 ved Bråstein. Sandnes-ordfører Stanley Wirak, til venstre, og resten av styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken behandler saken i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway