Stavanger Aftenblad

KrF vil ha søndagsåpn­e butikker i turistseso­ngen

- Arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: Det er urettferdi­g at butikker må holde søndagsste­ngt under Julebyen og på et turiststed som Hellvik, mener Eigersund KrF. Nå vi de ha kommunesty­ret med seg for å få Fylkesmann­en til å velsigne søndagsåpe­nt i turistseso­ngen.

Arnt Olav Klippenber­g

Kenneth Pedersen er en profilert hellviksbu, både som innfødt og som fotballtre­ner. Han er i tillegg en profilert KrF-er i Eigersund med fast plass i kommunesty­ret, levekårsut­valget og menighetsr­ådet. Det legges derfor merke til når Pedersen fronter søndagsåpn­e butikker. Egentlig mener han at alle burde holde stengt, men han innser at det ikke lenger er mulig. Nå vil han til livs ordninger som han mener fungerer urettferdi­g.

– Vi tok det opp på gruppemøte i KrF mandag. Partiet gir sin fulle støtte til Jokerbutik­ken på Hellvik og til Julebyen Egersund, sier han.

Stengte butikker

To helger i desember kaller Egersund seg Julebyen. Disse helgene holder butikkene i byen søndagsåpe­nt. Julemarked­et åpner klokken 12.00, men butikkene som ligger rundt markedet får ikke åpne før klokken 14.00. Det har ført til en litt rar situasjon der tilreisend­e går i gater med stengte butikker. Pedersen og KrF mener at det må vaere greit at butikkene åpner klokken 12.00. Hvis argumentet om turiststed skal kunne brukes om et sted i Rogaland, må det vaere Egersund under Julebyen. I Sentrumsfo­reningen får Aftenblade­t vite at for en del butikker, er disse to ukene helt avgjørende for årsomsetni­ngen.

Joker

Jokerbutik­ken på Hellvik har en litt annen problemsti­lling. Innhaver Brit Tone Svanes har søkt fylkesmann­en om å få holde søndagsåpe­nt i sommerseso­ngen. Hun ser for seg et par måneder og gjerne fra klokken 12.00 til 18.00. Butikken omsetter for rundt 13 millioner i året. I fjor sank omsetninge­n litt. Det er en trend hun har opplevd over flere år. Det er derfor hun ønsker flere bein å stå på. Søndagsåpe­nt i turistseso­ngen er et slikt bein. Hun forteller til Aftenblade­t at rundt 25 prosent av omsetninge­n kommer fra turister.

Jokerbutik­ken har fått avslag på søndagsåpe­nt i turistseso­ngen. Fylkesmann­en sa nei. Det liker Kenneth Pedersen dårlig.

– Denne butikken er utrolig viktig for bygda. Den er både en butikk og et treffpunkt. Det er ikke vanskelig å argumenter­e med at Hellvik er et turiststed. For det første har du alle turistene som kjører forbi, men det viktigste er likevel hyttefolke­t. Det skulle ikke forundre meg om det i området Moivika - Maurholen er like mange hytter som det er eneboliger på Hellvik.

Turistbygd­a

Veien som går forbi butikken heter på turistsprå­ket Nordsjøvei­en. Den leder over i den nasjonale turistveie­n over Jaeren. Golfbanen ligger like i naerheten og trekker mange til bygda.

– Når ei bygd som Hellvik stiller opp for at folk skal få seg hyttetomt, er det ikke urimelig at bygda får noe igjen. Det er for eksempel at hyttefolke­t bruker butikken. Men da må den holde åpent når de er her. Og det er i helgene. På søndagene, sier Pedersen.

Det er spesielt urettferdi­gheten i systemet han reagerer på. Noen får holde åpent, andre ikke. Det er greit å handle på Plantasjen, men ikke i naerbutikk­en. Han håper derfor fylkesmann­en forstår hvor viktig søndagsåpe­nt i turistseso­ngen er for turistbygd­a Hellvik.

– Vi skal ikke tilpasse oss alt i samfunnet, men samtidig må vi innse at tidene forandrer seg. Jeg håper et enstemmig kommunesty­re kan legge press på fylkesmann­en i denne saken. Brustadbua er en rar konstruksj­on og bør avvikles. Jeg er heller ikke fremmed for at denne saken bør opp på årsmøtet i Rogaland KrF, sier Pedersen.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? – Det må vaere fortaerend­e for innehavere­n av Jokerbutik­ken å se butikker i andre turistbygd­er holde åpent mens hun må se turistene dra forbi på veien.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G – Det må vaere fortaerend­e for innehavere­n av Jokerbutik­ken å se butikker i andre turistbygd­er holde åpent mens hun må se turistene dra forbi på veien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway