Stavanger Aftenblad

– Helt uakseptabe­lt at Equinor ikke hører på myndighete­ne

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

TILLIT: Hun har gitt beskjed til konsernsje­f Eldar Saetre om at det ikke kan vaere sånn at Equinor ikke gjør som de får beskjed om. Direktør Anne Myhrvold i Petroleums­tilsynet opplevde at han var helt enig. Hun må bare innse det. Dette ble ei uke med krass kritikk. Tirsdag la Riksrevisj­onen fram sin undersøkel­se av Petroleums­tilsynet (Ptil). Kort sagt, myndighets­organet som skal passe på sikkerhete­n i oljebransj­en, passer ikke godt nok på.

Men hun trives fortsatt i jobben. Snart skal direktør Anne Myhrvold i Petroleums­tilsynet ha allmøte for de ansatte. Der blir Riksrevisj­onens rapport og reaksjoner i media naturlige tema.

– Rapporten er sterkt kritisk. Men for meg var det ikke noen store overraskel­ser som kom tirsdag. Vi har sett en tidligere versjon av rapporten og ga våre kommentare­r da. For meg er det helt sentralt at vår jobb er å øke sikkerhete­n. Da må vi stadig forbedre oss, for å unngå at folk blir skadet eller drept på jobb. Så kan kritikk også gi gode diskusjone­r for hva som skal til for at vi skal bli enda bedre, sier Myhrvold.

Tillit?

For henne er det åpenbart at selv om Riksrevisj­onens rapport er kritisk, slår den ikke beina under måten tilsynet med oljebransj­en i Norge skal skje på. Sikkerhete­n er selskapene sitt ansvar. Det er de som skal håndtere risikoen. Så skal Petroleums­tilsynet passe på at selskapene gjør en god nok jobb – men i utgangspun­ktet uten å sjekke hver minste ting.

– Modellen med mer detaljerte kontroller har vi hatt i Norge tidligere, men vi gikk bort fra den etter Alexander Kiellandul­ykken i 1980 (hvor 123 personer omkom, red. anm.) fordi den ikke fungerte. Så vi skal beholde den tillitsbas­erte ordningen, samtidig som tilsynet skal bli tydeligere og sterkere, sier Myhrvold.

Men hvor lurt er det å basere seg på tillit når oljeselska­p ikke er til å stole på? I rapporten fra Riksrevisj­onen nevnes både Goliat-operatør Eni (nå Vår Energi) og Equinor som eksempler på at det Petroleums­tilsynet påpeker, ikke blir fulgt opp.

Den tillitsbas­erte modellen «byr på utfordring­er for Petroleums­tilsynet når selskapene ikke tar tilsynets påpekninge­r på alvor. Equinor står for mer enn 70 prosent av all petroleums­aktivitet i Norge og det er bekymrings­fullt at heller ikke dette selskapet følger opp påpekninge­r fra Petroleums­tilsynet.»

– Det er helt klart at det er sårbart med et tillitsbas­ert system hvis selskapene ikke er til å stole på eller følger opp på åpenheten. Hvis de har fått beskjed om å gjøre noe, og det viser seg ikke å stemme, så er det helt uakseptabe­lt.

Ptil-direktøren snakket tidligere denne uka med konsernsje­f Eldar Saetre i Equinor på telefon.

– Jeg uttrykte min bekymring når det er sånn at ting ikke blir informert om eller følges opp

Vår jobb er ikke å sjekke hver eneste kabel.

Anne Myhrvold

 ?? FREDRIK REFVEM ?? oljebransj­e. tilsynsdir­ektør for norskHun trives i jobben som er det beste.norske systemet fortsattAn­ne Myhrvold mener det
FREDRIK REFVEM oljebransj­e. tilsynsdir­ektør for norskHun trives i jobben som er det beste.norske systemet fortsattAn­ne Myhrvold mener det
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway