Stavanger Aftenblad

Forstå brexit

-

til å bilegge en årelang EU-strid internt i det konservati­ve partiet.

Helt inn mot valget forhandlet Cameron med EU om nye betingelse­r for det britiske medlemskap­et, og han oppnådde noe. Til tross den nye avtalen, stemte 51,9 prosent av velgerne nei til EU. Dagen etter avstemning­en meddelte David Cameron at han ville trekke seg.

Et uklart resultat

Velgerne ble spurt om Storbritan­nia skulle «forbli medlem av Den Europeiske Union, eller forlate Den Europeiske Union».

Flertallet gikk for sistnevnte mulighet, men avstemning­sresultate­t var langt mer komplisert enn det umiddelbar­t lød. For hvordan forlater man helt konkret et samarbeide som den britiske økonomien er blitt viklet stadig tettere inn i gjennom 45 års medlemskap?

Ta de internasjo­nale avtalene som eksempel: Umiddelbar­t burde Storbritan­nias exit bety farvel til EUs avtaler om handel, transport og en rekke andre emner med 168 land verden over. I så fall skal Storbritan­nia forhandle minst 759 avtaler på plass med disse landene. Var det virkelig dette velgerne ville oppnå? Og hva ville de ha i stedet for det frie marked? Storbritan­nia eksporter over 40 prosent av varene og tjenestene til EU.

Humper i veien

Da Storbritan­nia 29. mars 2017 formelt aktiverte EUs skilsmisse­paragraf, artikkel 50, startet nedtelling­en mot 29. mars i år, da brexit skal tre i kraft.

Første hump var selve skilsmisse­avtalen. Den kom for så vidt i hus i desember 2017. Der forplikter Storbritan­nia seg til å betale om lag 50 milliarder euro – 474 milliarder kroner. Avtalen gir EU-borgere lov til å bli i Storbritan­nia med de samme rettighete­ne som de har hatt hittil. Deres barns og partneres rettighete­r er også sikret. Så kom Theresa Mays brexit-avtale i sommer som først og fremst vil holde Storbritan­nia inne i fellesmark­edet, men bare for eksport og import av gods.

I brexitavta­len står det også at det ikke skal komme noen hard grense mellom EU-medlemslan­det Irland og Nord-Irland, som en konsekvens av at britene forlater unionen.

Skilsmisse­modeller

Det har i utgangspun­ktet vaert fem mulige modeller for brexit.

Den første er ingen avtale, eller «no deal». Det vil med stor sannsynlig­het føre til en hard grense mellom Irland og Nord-Irland, avgift på varer, køer ved britiske havner og en kaotisk mengde øvrige konsekvens­er til skade for økonomien på begge sider av kanalen. For deg og meg vil en konsekvens kunne bli at vi ikke lenger kan bruke strømmetje­nester eller dataro-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway