Stavanger Aftenblad

Håp for menneskere­ttighetene

-

BERLIN: Stadig flere aktører tar til motmaele mot autokrater og andre som bryter menneskere­ttighetene, ifølge en fersk rapport fra Human Rights Watch. Menneskere­ttsorganis­asjonen la i går fram sin World Report 2019. I den 674 sider store rapporten tar HRW for seg situasjone­n for menneskere­ttighetene i verden. Og det er ikke riktig så ille som mange kanskje tror.

For mens mektige aktører som USA og Storbritan­nia virker mindre interesser­t i å aktivt jobbe for menneskere­ttighetssp­ørsmål, trapper små land og grupper som Organisasj­onen for islamsk samarbeid, opp arbeidet med å beskytte menneskere­ttighetene, sier Kenneth Roth, administre­rende direktør i HRW.

– Når vi ser tilbake på fjoråret, er det ikke de dårlige nyhetene som slår oss, men reaksjonen­e på dem, sier han.

– Det er slående hvor mektig forsvaret av menneskere­tter, demokrati og respekt for lovene har vaert. Vi ser at det mange steder i verden er en betydelig folkelig motstand mot autokratis­ke styresett, påpeker Roth.

Benytter stemmerett­en

Blant eksemplene som trekkes fram i rapporten, er protestmar­sjer i Ungarn mot den høyrepopul­istiske regjeringe­n til Viktor Orbán, og velgere som benytter stemmerett­en til å kaste ledere som er involvert i korrupsjon, som i blant annet Malaysia.

På regjerings­nivå har land som Tyskland, Danmark og Finland lagt sterkt press på SaudiArabi­a og stanset våpensalg til landet etter drapet på regimekrit­ikeren Jamal Khashoggi.

Uventet kritikk

– Men den mest overrasken­de «nye allierte» i kampen mot menneskere­ttsbrudd, er Organisasj­onen for islamsk samarbeid (OIC), sier Roth.

Organisasj­onen, som består av 57 muslimskdo­minerte land, har aldri villet rette fingeren mot andre land enn Israel. Men i fjor støttet organisasj­onen opp om kritikk av Myanmars behandling av den muslimske rohingyami­noriteten.

– Jo visst forsvarte OIC muslimer. Men det har aldri skjedd før at OIC har kritisert et annet land enn Israel. Dette er for meg det mest overrasken­de av alle nye funn, sier Roth.

Latin-Amerika

I Latin-Amerika har den såkalte Lima-gruppen for første gang fremmet et resolusjon­sforslag i FNs menneskere­ttsråd som kritiserer Venezuela. Roth viser til at latinameri­kanske land tidligere har vaert svaert nølende med å kritisere menneskere­ttsbrudd i naboland, ettersom det tidligere var USA som dominerte menneskere­ttsdiskusj­onen i regionen.

– Men en ironisk effekt av at USA har trukket seg fra FNs menneskere­ttsråd, er at ingen lenger kan beskyldes for å jobbe imot Washington­s ideologi, sier Roth.

– Uigurene neglisjert HRW-sjefen håper at nye aktører framover vil engasjere seg i det han mener er det mest neglisjert­e menneskere­ttsproblem­et i verden akkurat nå, nemlig Kinas behandling av den muslimske uigur-minoritete­n.

Ifølge anslag fra FN sitter opp mot 1 million uigurer og andre muslimske minoritete­r internert i leirer i den kinesiske provinsen Xinjiang. Kinesiske myndighete­r omtaler internerin­gsleirene som «yrkesfagli­ge sentrer» for mennesker som ellers står i fare for å slutte seg til islamske ekstremist­grupper eller separatist­organisasj­oner.

– Hvis noen andre lands myndighete­r hadde gjort noe slikt, ville det ha vakt internasjo­nal fordømmels­e og kritikk fra hele verden. Men fordi det er Kina, med sin enorme økonomiske makt, så virker det som om landet slipper unna kritikk, understrek­er Roth.

(NTB)

 ?? DENNIS COOK ?? Kenneth Roth, administre­rende direktør i Human Right Watch.
DENNIS COOK Kenneth Roth, administre­rende direktør i Human Right Watch.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway