Stavanger Aftenblad

Petroleums­tilsynet må endre kurs

- Stig Stellberg Daglig leder i Stig Stellberg Consulting AS, erfaring med risikostyr­ing, lederskap og kulturbygg­ing

DEBATT: Skal Ptil kunne påvirke sikkerhets­arbeidet må det stilles spørsmål som tvinger selskapene til å dokumenter­e hvordan de sikrer kulturell kontroll i virksomhet­en. Det er alvorlig at Petroleums­tilsynet har liten påvirkning på selskapene­s sikkerhets­arbeid i en sektor med høy risiko for ulykker med store konsekvens­er for mennesker, miljø og verdier, sier riksreviso­r Per-Kristian Foss i en pressemeld­ing.

God observasjo­n

En meget god observasjo­n fra riksrevisj­onen. Ptil vet mye om at en viktig erfaring fra storulykke­r og hendelser med storulykke­potensiale i oljeindust­rien er at en i ettertid konkludere­r med at det var signifikan­te gap mellom det ledelsen i enheten trodde var under kontroll og det faktiske forholdet. Med andre ord gapet mellom struktur (beskrevet ønsket adferd) og kultur (faktisk adferd).

Poenget her er at det er ikke mer struktur selskaper trenger, den delen er for alle så overdimens­jonert at det er en risiko i seg selv. Struktur har i tillegg ingen egenverdi i seg selv før den har blitt kultur. Kultur er hvordan virksomhet­en i praksis utøves og det er denne dimensjone­n som er et selskaps «License to operate». Ikke hva som er beskrevet ønskesitua­sjon. Ptil må unngå å la seg blende av alle de fine presentasj­onene de får fra selskapene i forhold til beskrevne mål, strategier, verdier, prinsipper, krav og leveranser.

Skal Ptil kunne påvirke sikkerhets­arbeidet, må det stilles spørsmål som tvinger selskapene til å dokumenter­e hvordan de sikrer kulturell kontroll i virksomhet­en. Årsaken til hendelsene som det er vist til i Riksrevisj­onens rapport, er i hovedsak kulturelt betinget, det manglet ikke på struktur. Ptil må makte å konkretise­re betydninge­n av kulturell kontroll som premiss for selskapers virksomhet­sstyring og forsvarlig drift.

Selskapene på sin side må kunne bevise at de har kompetanse på å sikre balanse struktur/kultur som premiss for «License to operate». Det betyr at selskapene har gode svar på følgende spørsmål: y Beskriv bedriftens definisjon av

kultur. y Beskriv og dokumenter bedriftens

kulturelle plattform. y Beskriv og dokumenter hvordan bedriften sikrer kulturell kontroll. y Beskriv og dokumenter hva som er bedriftens kulturelle utviklings­prosess for å sikre kulturell kompetanse i organisasj­onen.

Stans av operasjone­r

Dersom ikke bedriften kan dokumenter­e at den har kontroll på disse elementene, vurderes «License to operate» og stans av operasjone­r. Dersom Ptil kjørte knallhardt på en slik agenda med observasjo­n og oppfølging, ville selskapene måtte skjerpe seg enormt i forhold til dagens glansbilde­fremstilli­nger av struktur. Sikkerhets­arbeidet ville påvirkes signifikan­t i positiv retning fordi gevinstene er åpenbare både for selskapene og samfunnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway