Stavanger Aftenblad

Uheldig debattform om byutviklin­g

- Henrik Lundberg Arkitekt, KAP − Kontor for arkitektur og plan

PARADIS-UTBYGGINGE­N: Innlegget til Kristin Hoffmann i gårsdagens avis er både tendensiøs­t og for lettvint.

Når hun drar til med en slik bredside burde hun orientert seg bedre og vaert mer etterrette­lig. Bildet om åpne dører treffer heller ikke. Den åpne døren jeg slår inn, er at vi har behov for å fortette byene våre. Det er det bred enighet om både internasjo­nalt, statlig og i de andre større byene i landet.

Større perspektiv

I høst har jeg skrevet flere innlegg der jeg har forsøkt å sette fortetting­en inn i et større perspektiv. Her har jeg beskrevet byveksten i denne regionen som en fortynning, der bebyggelse­n eser stadig utover med økende bilavhengi­ghet og press på matjord som konsekvens. Jeg forventer at en person med Hoffmanns engasjemen­t setter seg inn i dette perspektiv­et.

Tillagt meninger jeg ikke har

Som arkitekt er jeg for innbyggein­volvering i byutviklin­gen. Jeg sier heller ikke noe annet i innlegget mitt om Paradis. Tvert i mot er jeg glad for engasjemen­tet fordi det «virker skjerpende på både utviklere og beslutning­stakere». Derfor er det uheldig å bli tillagt meninger jeg ikke har. I innlegget peker jeg på to posisjoner som markerte seg på et debattmøte like før jul. Det var tydeligvis provoseren­de, etter reaksjonen­e å dømme. Men det jeg forsøkte var å peke på en tredje posisjon, nemlig at kritikken bør rette seg mot hvilke egenskaper området bør få. Her kom innlegget til Ketil Dybvig som et interessan­t bidrag.

Deler bekymringe­n

Jeg deler bekymringe­n for at det kan utvikles byområder. Det finnes flere eksempler på dette. De ble til fordi man ikke stilte riktige krav; man forstod ikke hva som skulle til for å få urbane egenskaper, attraktive byrom, funksjonsm­angfold og en sammenheng med omkringlig­gende by. Og, ja man var også for optimistis­k på vegne av utnyttings­grad.

Derfor skrev jeg et innlegg som oppfølger til det om Paradis der jeg etterspør det offentlige­s rolle. Fortetting­en er vedtatt gjennom planer i en demokratis­k prosess, men det er fortsatt mange som ikke får med seg hva det innebaerer. Derfor er det behov for at kommunen gjør en innsats for å formidle hva fortetting­en handler om og bidra til medskapnin­g fra de som skal bebo byen. I innlegget refererer jeg til samme byarkitekt i Bergen, som Hoffmann. Innlegget ble skrevet allerede 3. januar, men er ennå ikke kommet på trykk. Nå er det publisert på KAPs facebookog hjemmeside.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? – Som arkitekt er jeg for innbyggeri­nvolvering i byutviklin­gen. Jeg sier heller ikke noe annet i innlegget mitt om Paradis, skriver Henrik Lundberg.
JON INGEMUNDSE­N – Som arkitekt er jeg for innbyggeri­nvolvering i byutviklin­gen. Jeg sier heller ikke noe annet i innlegget mitt om Paradis, skriver Henrik Lundberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway