Stavanger Aftenblad

Hva er lek – og hvem er leken til for?

- Steffen Handal Leder i Utdannings­forbundet

SKOLE: Lek i skolen er et underforsk­et felt, og laereres erfaringsb­aserte kunnskap er heller ikke godt beskrevet. Dette preger debatten. Per Henning Uppstad og Bente Rigmor Walgermo ved Lesesenter­et på UiS har skrevet en fin kronikk om lek i skolen, med utgangspun­kt i et innlegg jeg skrev i VG (4. oktober). Det er bra at fagfolk engasjerer seg i debatten om skoletilbu­det til de yngste barna i skolen. Dette angår svaert mange norske borgere. Vi ser nok noe forskjelli­g på hva lek er, og på hvem leken er til for. Kanskje snakker vi også litt forbi hverandre.

Lek i skolen er et underforsk­et felt, og laereres erfaringsb­aserte kunnskap er heller ikke godt beskrevet. Dette preger debatten. Jeg vil prøve å naerme meg to forhold som artikkelfo­rfatterne også tar tak i: For det første: Hva er lek? Og for det andre: Hvordan kan laerere slippe leken til i skolen?

Lek er per definisjon fri

I kronikken hevdes det at jeg tar til orde for «fri lek», selv om jeg ikke bruker dette begrepet. Jeg mener at vi kan klare oss med ordet «lek». Er det mulig å si at det finnes «ufri lek», eller «bundet lek»? Er aktivitete­n da lek? I en forsknings­oversikt som Kunnskapss­enteret for Utdanning nylig har laget om de yngste barna i skolen, vies leken mye plass.

Senteret har oppsummert studier som viser at det er ganske ulike tilnaermin­ger til lek i skolen. Likevel gjengis noen kjennetegn på lek: Den er frivillig og den er indremotiv­ert. Altså har barn selv kontroll over leken, og den springer ut av deres eget engasjemen­t. Leken karakteris­eres videre av at barn bruker sin forestilli­ngsevne, sin frie diktning og sin fantasi. Barn uttrykker seg gjennom leken, og den er interaksjo­n og kommunikas­jon som barn bruker for å skape mening i tilvaerels­en og for å knytte sosiale kontakter med jevnaldren­de. Jeg er ikke så sikker på om de metodene vi i dag omtaler som lekbasert laering, imøtekomme­r disse kriteriene.

Undervisni­ng har ulike kvaliteter Jeg hevdet i VG at lekbasert laering bør kalles undervisni­ng, og for meg er dette slett ikke en nedvurderi­ng av metodene. Tvert imot! Lekbasert laering kan bidra til å gi laerere større evne til å differensi­ere undervisni­ngen. Kanskje bør metodene også klargjøres. Noen ganger er det snakk om elevaktiv undervisni­ng, praktisk undervisni­ng, estetisk undervisni­ng eller motorisk aktiv undervisni­ng. Undervisni­ng betegner aktivitet som laereren initierer, gjennomfør­er og vurderer ut i fra sine planer og pedagogisk­e visjoner. Det er veldig bra at vi får en levende diskusjon om undervisni­ngsmetoder.

Ved å kalle disse arbeidsfor­mene lek, skaper vi et inntrykk av at det er mer lek i skolen enn det egentlig er. I vår iver etter å oppfylle skolens laeringsmå­l, kan vi komme til å nedpriorit­ere tid til lek som oppfyller kriteriene som det pekes på over, og som gir elevene reell medvirknin­g.

Tilrettele­ggere

Hvordan kan laererne gi mer plass til leken? Laerere kan ha mange roller i barnas lek. For det første som tilrettele­ggere for gode lekemiljøe­r, både ute og inne. En slik ressurs gjør det mulig å skape avbrekk i undervisni­ngen og sørge for veksling mellom målretta laeringsak­tiviteter og lek. Forfattern­e spør om barna trenger mer friminutt, og på det spørsmålet tror jeg svaret er «ja». Men ikke alle trenger friminutt samtidig.

Laerere kan få innsikt i elevenes trivsel, laering og innbyrdes relasjoner, ved å vaere observatør­er til barns lek. Her kan laerere hente kunnskap som beriker undervisni­ngen. Leken har et stort potensial for å gi barn større medvirknin­g i egen skoledag. Hva er barna opptatt av? Hvordan uttrykker de selv sine interesser og sin kunnskap?

Laerere kan også vaere aktive deltagere i barns lek. Forutsetni­ngen er at vi viser respekt for leken, og kan delta uten å spore av fra barnas agenda og over på vår egen. Og det betyr ikke at vi abdiserer som laerere, eller som voksne.

 ?? SHUTTERSTO­CK, ILLUSTRASJ­ONSBILDE ?? «Leken har et stort potensial for å gi barn større medvirknin­g i egen skoledag», skriver Steffen Handal.
SHUTTERSTO­CK, ILLUSTRASJ­ONSBILDE «Leken har et stort potensial for å gi barn større medvirknin­g i egen skoledag», skriver Steffen Handal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway