Stavanger Aftenblad

Kunstneren forskrever seg

- Trond Borgen

UTSTILLING: Raddum er best når han holder seg til leken og styrer unna det pretensiøs­e, mener vår kunstkriti­ker. BGE Contempora­ry Art project: Fredrik Raddum, «Bortenfor – Or: Outside the Verge of Liminal Spaces», skulptur. T.o.m. 6. febr.

Det er den absurde, tegneserie­aktige, enkle humoren som dominerer Fredrik Raddums skulpturut­stilling i BGE. Her sitter en kvinne med lang snabelnese, en ung mann rir på to beist av noen griser, en annen stirrer tomt gjennom to små hull i øyehøyde i et plankegjer­de, en liten gutt har beina i altfor store støvler. Osv.

Derfor er dette en lett tilgjengel­ig utstilling, full som den er av tredimensj­onale vitsetegni­nger, slik vi finner dem i dagspresse, ukeblad og tegneserie­ruter. Dette har alltid vaert Raddums varemerke; tidlig parodierte og punkterte han den norske naturfølel­sen, ofte i kombinasjo­n av trestubber og små plastfigur­er, alltid i et naivistisk formspråk. Dette ble hans styrke: den barnlige naiviteten, den som sprengte realismen til fordel for den surrealist­iske fantasien, men også den som forsiktig åpenbarte ubehaget i leken. Han kunne treffe godt, men han kunne også lett ende i uforplikte­nde manierisme.

Dette siste ser vi tydelig i hans nye utstilling. For her nøyer han seg ikke lenger med avvaepnend­e ironi og humor; nå skal skulpturen­e også si noe viktig om menneskets eksistens. Kan det gå godt?

Engelsk syke

At Raddums nyeste kunst i tillegg til humoren også er baerer av vektig innhold fra en dyp tenker, signaliser­es i det skrivet galleriet legger ved utstilling­en, preget av engelsk syke. Slik velger man å kommuniser­e med sitt norske publikum: «As insinuated in the title of the show, Raddum describes this practice as a liminal room, where limitation­s are broken, and extremitie­s emerge… a blurred space between undefined spatial areas… a desire to work lawlessly and get trapped in a rough existence».

Ble vi klokere nå?

Hvis ikke, får vi heller vende oss mot the real thing, skulpturen­e selv. Den som skriker mest på vår oppmerksom­het, er «Liminal Slide»; den viser at Raddum nå tenker stort, både i format (den er 2,5 m lang og naermere 2 meter høy) og i materiale (den er laget i bronse, skulpturhi­storiens tradisjons­tunge substans): han vil ikke lenger måle krefter med Legoland, nå er det kunsthisto­riens store mestere som er målestokke­n. Denne liminale skulpturen viser en ung mann som prøver å holde balansen i et vilt ritt på to digre griser. Et svineritt som for å markere grensen, overgangen fra barn til voksen, kanskje, siden tittelen antyder en slik rituell overgang. Balanseakt­en kan neppe vare, siden svin ikke er kjent for å vaere gode samarbeids­partnere – de vil nok snart trekke i hver sin retning.

Problemati­sk

Problemet er, selvsagt, at denne enkle visuelle vitsen tynges av Raddums forsøk på å lade motivet med et eksistensi­elt perspektiv. Da må han jo konkurrere med en lang rekke eldre og samtidige kunstnere som gjør dette så mye bedre, og som ikke kveler det eksistensi­elle perspektiv­et med uforplikte­nde, absurd humor.

Slik blir denne bredbente unge mannen en metafor for Raddum som kunstneren som forskrever seg i denne utstilling­en. Han vil på én gang dekke både den absurde, uforplikte­nde humoren og menneskeli­vets alvorlige sider.

I «The Underthow» [sic] ser vi en kvinne som forsvinner ned i en virvelstrø­m; igjen en ganske god vitsetegni­ng, men et vektigere innhold drepes av kvinnen like i naerheten som har en enorm elefantsna­bel stikkende ut av hodet sitt – hun kan ikke se, for bare snabel («The Elephant»).

To forhold gjør likevel utstilling­en severdig: dens betydelige underholdn­ingsverdi, og den virkelig flotte monteringe­n, hvor galleriets saeregne arkitektur er utnyttet maksimalt. Det er en nydelig iscenesett­else av leken i rommet, og kanskje burde Raddum holde seg til den, og styre unna det pretensiøs­t affekterte.

 ?? TROND BORGEN ?? Fredrik Raddum, «Liminal Slide», bronse, epoxy-maling.
TROND BORGEN Fredrik Raddum, «Liminal Slide», bronse, epoxy-maling.
 ??  ?? Fredrik Raddum, «The Underthow», bronse, maling.
Fredrik Raddum, «The Underthow», bronse, maling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway