Stavanger Aftenblad

En av de store er blitt større

- Geir.flatoe@aftenblade­t.no

PLATE: Hun har malt et mørkt mesterverk, men ikke uten lyse felt.

Geir Flatøe

Sharon Van Etten: «Remind me tomorrow» (Jagjaguwar/ Playground)

At Sharon Van Etten lar elektronik­ken erstatte det akustiske på plate nummer fem, er ikke spesielt originalt. Til gjengjeld gjør hun det med stil.

Hun åpner med «I told you everything», en saktebrenn­ende sang om intimitet som fører til noe større. Den fanger deg inn fra første øyeblikk: Sitting at the bar, I told you everything. You said, holy shit, you almost died.

Nakne pianoansla­g og en dirrende bass som vokser i styrke. Etterhvert dumpe trommeslag. Det lyder ikke så optimistis­k, noe som fører oss til «No one’s easy to love»: Forlat meg og ikke seg deg tilbake. Bare si at du prøvde.

Sangen har en tøff åpning og et flott refreng, en mørk popsang av beste slag.

«Memorial day» er en innadvendt sang på en ellers utadvent plate, noe «Comeback kid» er beste eksempel på. En discolåt fra dovregubbe­ns hall.

Det er gått fem år siden forrige plate fra Van Ettan, og med «Comeback kid» som førstesing­el, sank ikke akkurat forventnin­gene. Det gjenstår å se hva resten av 2019 har å by på, men en av årets beste plater kan allerede ha kommet.

«Jupiter 4» er en lavmaelt kjaerlighe­tssang av det positive slaget, med en tittel hentet fra synthen Roland Jupiter-4. Flere av kuttene på platen startet med Van Etten som sang til et repeterend­e mønster og en rytme. På den måten klarnet hun hodet og kan begynne å bygge opp sangen.

Refrenget er lett å nynne med på: Baby, baby, baby, I’ve been waiting, waiting, waiting, my whole life for someone like you. Teksten lyder som en klisjé, men sunget av Van Etten rommer den smerte, årelang lengsel og et intenst ønske om å ha funnet det hun har lett etter.

Hun vokste opp i New Jersey, og «Seventeen» minner om Bruce Springstee­n. Hadde han fortsatt sitt kortvarige samarbeid med Patti Smith, kunne det endt med en sang som dette.

I used to be free

I used to be seventeen

Van Etten var 17 da hun ble involvert i et forhold der hun følte at hun mistet seg selv. Det tok fem år før hun tok mot til seg og rømte hjem til familien, vekk fra det som ødela henne. I used to feel free, or was it just a dream?

Sangen handler også om å forstå og hjelpe andre som er i samme situasjon, en utdannelse hun har begynt på.

Hun lager flotte melodier, kompet er imponerend­e og hun synger bedre enn noensinne. Samtidig har hun evnen til å skrive tekstlinje­r som fører deg rett inn i sangen, som åpningen på «Malibu»:

We held hands

As we passed the truck Just a couple of dudes Who don’t give a fuck

Sangen åpner spinkelt og vokser seg større, før elektronik­ken krasjer og brenner. Steget fra det akustiske til det elektronis­ke har gjort at hun denne gang har hentet inn en produsent. John Congleton har jobbet sammen med John Grant og Angel Olsen, og han vet hva han gjør.

«You shadow» og «Hands» er mørke, mektige kutt, men vi trenger en mykere avslutning. Den får vi med «Stay», en fornyelse av 90-tallets triphop.

«Stay» er en sang om å holde sammen uansett hva, og en sang om barnet de har sammen. One star, one light, the meaning of life.

37-åringen er blitt mor siden sist. Det bringer lys inn i mørket.

Beste spor: «No one’s easy to love», «Comeback kid», «Seventeen», «Malibu».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway