Stavanger Aftenblad

Peder Emil Vassøy 95 år

-

Peder Emil Vassøy, Alders Hvile, fyller 95 år 20. januar.

Han er født og oppvokst på Vassøy, men har de siste fem år bodd på Alders Hvile på Storhaug. Der trives han godt, og hans helse er til tross for høy alder tålig bra.

Som pensjonist reiste han en del rundt omkring i verden. Han har alltid likt seg til fjells både sommer og vinter, og var i mange år en ivrig mosjonist, og deltok i organisert trim.

Hans hørsel er noe svekket, men synet er fortsatt bra, og han greier seg uten medisiner.

Det var i Storhaugga­ten 12 han som voksen like etter krigen begynte å arbeide sammen med Brynhild Mjølhus fra Finnøy, med fiskematpr­oduksjon i hennes fiskebutik­k.

Hans far, Andreas B. Vassøy, foreslo at Emil kunne utvide produksjon­en ved å flytte fiskematpr­oduksjonen til hans hermetikkf­abrikk fra 1917 som da stod uvirksom på Vassøy.

Emil likte ideen, og på den måten ble hans arbeid de neste snaut 50 år i hovedsak kjøp, salg og produksjon av fiskog skalldyr, med reker som sitt hovedprodu­kt.

Også i hans bedrift, Vassøy Canning, skjedde det store endringer underveis i driften.

De første år besørget byens eldste hermetikkf­abrikk for alt salg av de produserte frosne pillede reker til England og Frankrike. Etter ca. 15 års godt samarbeid med Stavanger Preserving, overtok Emil salget på egen hånd til et stadig større lokalt marked.

Emil ble forundret i 1997 når Stavanger kommune nedla ett ulovlig byggeog dele-forbud på selskapets eiendom, slik at sønnene måtte selge driften etter selskapets 80 år innen fiskeindus­trien.

Stavanger kommune ble saksøkt og tapte som ventet enstemmig i både Tingrett, Lagmannsre­tt og Høyesteret­t.

Selskapet har nå eksistert i over 100 år, og det har de senere år drevet med annen virksomhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway