Stavanger Aftenblad

Nytt prosjekt skal redde flere liv

- Pernille.fillipa.pettersen@aftenblade­t.no

SUS: Anne ligger bevisstløs på gulvet. Det er ni minutter til ambulansen kommer. Hadde du klart å redde henne?

Pernille Filippa Pettersen

Når Glenn Bjarne W. Dirdal kommer inn i rommet, ser han Anne ligge livløs på gulvet. Han ringer alarmsentr­alen, og forklarer hva som har skjedd.

Personen i den andre enden ber Glenn begynne med førstehjel­p. Han setter seg ned på kne, og starter med kompresjon­er. Han teller fra 1 til 30.

– Publikum er viktige

Anne er heldigvis en dukke, og ikke et ekte menneske. Men hadde situasjone­n vaert ekte, hadde hjerte- og lungeredni­ng vaert avgjørende for å redde livet hennes.

– Hvis noen får hjertestan­s tar det omlag ni minutter fra du ringer ambulansen til den kommer. Da er publikum svaert viktige, sier beredskaps­ansvarlig i Norsk Folkehjelp Sandnes, Lars Petter Thorkildse­n.

– Hva kunne publikum gjort for å redde Anne?

– Publikum kunne ringt 113, og utført førstehjel­p, svarer Thorkildse­n.

Denne uken ble pilotprosj­ektet «Frivillige akutthjelp­ere» åpnet på Stavanger Universite­tssykehus (SUS). Prosjektet er en del av den nasjonale førstehjel­psdugnaden «Sammen redder vi liv».

– Vi har gledet oss lenge til denne dagen, sier Generalsek­retaer i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin.

– Nå kan endelig våre frivillige melde seg opp som akutthjelp­ere.

Pilotprosj­ektet gjør at frivillige mannskaper, slik som Norsk Folkehjelp, blir en del av Akutt Medisinsk Kommunikas­jonssentra­l (AMK).

–Å få frivilligh­eten koblet på AMK-systemet blir et unikt samarbeid mellom profesjone­lle og frivillige, sier Westhrin.

Håper å redde flere liv

Frivillige hjelpeorga­nisasjoner som Røde Kors og Norsk Folkehjelp er ofte å se på store arrangemen­ter. Ved bruk av et nytt system kan AMK-sentralene se hvor akutthjelp­eressursen­e befinner seg, og sende ut informasjo­n. På den måten kan frivillige akutthjelp­ere vaere på ulykkesste­d før ambulansen ankommer.

– De vil sende ut de akutthjelp­erne som er naermest, forteller Thorkildse­n, som håper at flere liv kan reddes gjennom dette prosjektet.

Det er også Universite­tssykehuse­ts visjon.

– Med dette prosjektet er sjansen større for at nødvendig hjelp kommer på stedet tidlig, og ved tidlig innsats kan flere liv reddes, sier fagdirektø­r hos SUS, Eldar Søreide.

Blant politikere, frivillige og ansatte hos SUS var også eldre- og folkehelse­minister Åse Michaelsen (Frp) til stede på arrangemen­tet. Hun hadde aeren av å klippe snoren, som markerte at prosjektet var i gang.

–Akutthjelp­erne er en gruppe som gjerne vil hjelpe, og som har kompetanse. Derfor er det flott at de blir en del av et system, slik at frivillige og profesjone­lle kan jobbe sammen, sier Michaelsen til Aftenblade­t.

– Jeg vil også berømme Stavangerr­egionen som tar føringen for dette prosjektet.

 ?? PERNILLE FILIPPA PETTERSEN ?? Akutthjelp­erne Eivind Nåden, til venstre, og Irene Sivertsen viser sammen med Glenn Bjarne W. Dirdal, midten, hva de gjør når de kommer til et ulykkesste­d.
PERNILLE FILIPPA PETTERSEN Akutthjelp­erne Eivind Nåden, til venstre, og Irene Sivertsen viser sammen med Glenn Bjarne W. Dirdal, midten, hva de gjør når de kommer til et ulykkesste­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway