Stavanger Aftenblad

Den Jaerske guden

- Sigve Ims

I desember ble Janne Stigen Drangsholt intervjuet av Aftenblade­t. Drangsholt treffer meg midt i mellomgulv­et med noe som alt for ofte er sant. Hun sier: «Men alt for mye i kristendom­men er for strengt og dømmende.»

Denne moderne forfattere­n får meg til å tenke på en annen forfatter fra vårt område, Arne Garborg.

Jaerbuen som strevde med gudsbildet hele livet.

En eldre mann sa det slik: «Jeg har strevd hele livet mitt med den jaerske guden.» Det kunne like godt vaert sagt i Stavanger eller i Ryfylke. Og det handler om de negative og misforståt­te sider av pietismen og bedehuskul­turen. Til og med i fjernsynss­erien «Lykkeland» prøvde noen å si noe om dette.

I Bibelen finnes det svaert mange bønner som handler om å laere Gud å kjenne. En av de tydeligste er over 3000 år gammel. Det er Moses som ber denne bønna: «Hvis det er slik at jeg har funnet nåde for dine øyne, så vis meg nå din vei, så jeg kan laere deg å kjenne og finne nåde hos deg.» (2.Mos. 33.13)

Enten vi tror eller ikke. Dette er ei god bønn å be. Vi som lett opptrer smålig og fordømmend­e vil kunne oppdage den eneste medisinen som hjelper mot fordømmels­e, Guds Nåde. Og mennesker som kan ha mistet Gud av syne i alt de opplever strengt og misforståt­t vil kunne oppdage at troen på Jesus er noe helt annet enn det de trodde det var.

Bønna viser vei til intet mindre enn troen, håpet og kjaerlighe­ten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway