Stavanger Aftenblad

– Det er et liv jeg elsker

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@ aftenblade­t.no

HERNING: Da Gøran Søgard Johannesse­n flyttet hjemmefra for å bli håndballpr­off, nidoblet han lønnen. I dag lever Norges VM-profil det gode liv i Tyskland. Norge er klare for hovedrunde­n i håndball-VM. Alvoret er i gang og alt handler om å kapre en av de fire plassene i semifinale­n. Skulle Norge finne på å gå hele veien og ta hjem VM-gullet, vanker det 140.000 kroner til hver spiller.

Selv om det ikke er pengene som er drivkrafte­n, kommer det godt med.

Gøran Søgard Johannesse­n beskriver livet som profesjone­ll håndballsp­iller i utlandet som kjempegodt.

– Det er et egoistisk liv, det meste handler om trening og restitusjo­n stort sett hele døgnet. Du bor borte fra familie og venner og har mye tid for deg selv, men det er et liv jeg elsker. Jeg lever kjempegodt, sier Bundesliga-proffen fra Stavanger til Aftenblade­t.

Kjøpte seg hus

Han har kjøpt seg en liten enebolig på Storhaug og har for lengst begynt å tenke på framtiden. Det går an nå som han tjener gode penger på idretten sin. Det er et helt annet liv i utlandet enn hjemme i Norge.

– Økonomien i Danmark, Tyskland (Johannesse­n har spilt i begge landene), og i andre europeiske ligaer, er bra. Du tjener godt som håndballsp­iller der. Vi henger litt etter i Norge, der kan du nok ikke leve av det. Men i utlandet går det fint, sier han.

En snittlønn i Norge ligger på mellom 15.000 og 20.000 kroner brutto i måneden, skal vi tro kjennere Aftenblade­t har snakket med.

Det er medregnet hardt satsende toppklubbe­r, og ikke fullt så økonomisk robuste og mindre klubber. Da Johannesse­n spilte i Viking bodde han hjemme. Da klarte han seg fint, men han hadde ikke klart å leve av det han tjente der.

Så dro han til Danmark, så videre til Tyskland, og lønnsstige­n følger ferdighets­stigen, som han beskriver det.

– Vi har fått noen flaggskip i Norge, som Elverum, mens både ØIF Arendal og Drammen er på vei. Skal vi hevde oss ute i Europa og utvikle oss, må vi ha gode økonomiske rammer i Norge også.

Svimlende lønninger

Mens Danmark-stjernen Mikkel Hansen skal ha en årslønn på oppunder 10 millioner kroner i franske PSG (Sander Sagosen er anslått å ligge på rundt 6 millioner kroner i samme klubb), er ikke hverdagen fullt så luksuriøs for Johannesse­n i Flensburg.

– Enkelte blir rike, men den generelle håndballsp­iller blir ikke det. Men vi klarer oss ganske bra. Jeg vil sammenlign­e det med en godt betalt oljearbeid­erjobb, sier han om det han har å rutte med.

For den dagen karrieren er over står det neppe millioner av kroner og sylter ned. Derfor har Stavanger-karen en mastergrad som laerer på gang. Selv om han har tatt en pause i studiene nå, vet han at han må ut og jobbe når han legger skoene på hyllen.

Norges landslagsk­aptein har levd av håndballen i 15 år og kaller det verdens fineste jobb.

– Jeg har det bra og lever godt som utenlandsp­roff. Men lønningene våre er ikke ekstremt høye, det er noe av grunnen til at vi holder beina på jorden, sier Myrhol.

–Mange ligaer betaler godt, men det er milevis fra mange andre idretter som for eksempel fotball.

Livet etter håndballen

Espen Lie Hansen har spilt for en rekke klubber i flere europeiske land.

– Du får som regel best betalt i de beste ligaene, det er sånn det henger sammen. Vi får aldri oppleve det samme som fotballspi­llerne har i lønn, men som utenlandsp­roff har du det bra. Du kan ikke klage

Han vender hjem til norsk håndball etter denne sesongen. Da skal han spille for Drammen. Det medfører et betydelig lønnskutt.

– Det var jeg klar over da jeg signerte, jeg får ikke de samme betingelse­ne som ute. Men jeg skal forberede meg på å etter hvert forsøke å bli brannmann, så selv om jeg hovedsakel­ig skal spille håndball, skal jeg peile meg litt inn på livet etter håndballen, sier Lie Hansen.

 ?? JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN ?? Gøran Søgard Johannesse­n spiller til daglig i tyske Flensburg-Handewitt. Det gir Stavanger-karen en økonomisk trygg og god hverdag.
JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN Gøran Søgard Johannesse­n spiller til daglig i tyske Flensburg-Handewitt. Det gir Stavanger-karen en økonomisk trygg og god hverdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway