Stavanger Aftenblad

Omstridt stoff forbys i sykkelspor­ten

-

SYKKEL: Alexander Kristoff er glad for at tramadol blir forbudt i sykkelspor­ten. Trener og stefar Stein Ørn sier bruk av stoffet er livsfarlig.

Anders Møllersen

skal du ikke sykle. Det er livsfarlig, sier Ørn.

– Det er ikke vist noen prestasjon­sfremmende effekt, men det er av sikkerhets­messige grunner at jeg har ønsket dette de siste åtte-ti årene. Man blir sløv i for eksempel en avslutning eller i utforkjøri­nger, og det kan ha katastrofa­le følger, fortsetter treneren.

Tramadol brukes i stor utstreknin­g av syklister, noe som understrek­es av WADAs overvåking av forekomste­n av ulike stoffer i dopingprøv­er. I 2017 viste det seg at 4,4 prosent av syklisters dopingprøv­er innhentet i forbindels­e med ritt viste spor av tramadol.

– Farlig

Ørn skulle likt å vite hvor mange som har brukt dette i forkant av velt de siste årene.

– Det burde vaere mulig å sjekke om de ganske ville avslutning­ene eller stygge veltene har vaert med ryttere som har brukt dette eller ikke, mener Ørn.

Hele 68 prosent av urinprøver som inneholdt spor av tramadol, innhentet i 35 ulike idretter, stammet fra syklister.

– Noen tar det for smerter, mens andre tar det fordi de mener at det har en effekt. Uansett, så er det en risiko. Man blir mindre årvåken, reaksjonse­vnen blir svekket og man blir sløv. Dette forbudet er velkomment. Medikament­et er farlig, sier elitetrene­ren.

Ørn avslører at Alexander Kristoff fikk tramadol én gang for mange år siden.

– Han oppdaget at det var sløvende. Det var nesten i starten av hans proffkarri­ere. Han har ikke brukt det senere. Det var fordi han hadde smerter, og det var ikke i en periode hvor han var involvert i en spurt, forklarer stefaren.

Lag kan bli utestengt

Den syntetiske opioiden tramadol er lett tilgjengel­ig på internett og står foreløpig ikke på Verdens antidoping­byrås (WADAs) forbudslis­te.

Forbud mot bruk av tramadol i sykkelspor­tene var blant kampanjelø­ftene til David Lappartien­t som i Bergen i 2017 ble valgt til UCI-president.

UCI melder at første gangs brudd på forbudet vil bety utelukkels­e fra ett ritt og en bot. Annen gangs brudd medfører fem måneders utelukkels­e, tredje gang straffes med ni måneder.

Ved flere positive prøver i samme lag kan også laget bli bøtelagt eller utestengt.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Alexander Kristoff, venstre, og Stein Ørn vil ikke ha tramadol i sykkelspor­ten.
PÅL CHRISTENSE­N Alexander Kristoff, venstre, og Stein Ørn vil ikke ha tramadol i sykkelspor­ten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway