Stavanger Aftenblad

Simon Strangers roman til Berlinalen

-

Berlin: Simon Strangers Bokhandler­prisvinnen­de roman «Leksikon om lys og mørke» er blant de 12 bøkene som slapp gjennom Berlinalen­s nåløye.

Filmfestiv­alen skal i samarbeid med bokmessen i Frankfurt, der Norge er hovedland i oktober, presentere 12 nye og bemerkelse­sverdige litteraere verk, meldes det fra Berlin.

Det de 12 romanene har felles, er at de alle «egner seg perfekt til å filmatiser­e», ifølge pressemeld­ingen. På pitchearra­ngementet 11. februar kan filmprodus­enter få møte forfattern­es litteraere agenter og forleggere.

Mer enn 160 søknader fra over 30 land kom inn til «Books at Berlinale» i år, noe som ifølge festivalsj­ef Dieter Kosslick er ny rekord. Det er 14. gang man lager et kuratert bokutvalg med tanke på filmatiser­ing. Strangers roman, som på engelsk har fått navnet «Keep Saying Their Names», blir represente­rt av Oslo Literary Agency i Berlin. Den er solgt til utgivelse på 15 språk hittil, og tar utgangspun­kt i følgende: Hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvart­eret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap

Familien det handler om er Strangers jødiske svigerfami­lie som så vidt overlevde holocaust. Da han vant Bokhandler­prisen i november sa forfattere­n til NTB:

– For meg er boken også ekstremt personlig. Jeg tenker ofte på at dersom kona mi hadde levd i 1942, så ville hun blitt sendt med D/S «Donau» – for å henrettes. Så pass sterkt er dette.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway