Stavanger Aftenblad

Mørkets hjerte

- Sigmund Jensen

BOK: Fremragend­e fremstilli­ng av en av de største tragediene i fransk marinehist­orie. Franzobel: Medusas flåte. Roman. Oversatt av Ute Neumann. 493 sider. Cappelen Damm.

Mange har sett Theodore Gericaults maleri «Medusas flåte» (1819) i Louvre, som skildrer en faktisk historisk hendelse. I 1816 satte den franske fregatten Medusa seil for Senegal med 400 personer ombord. Skipet grunnstøtt­e, men hadde ikke livbåter til mer enn 250 mann. De øvrige ble satt på en tømmerflåt­e og sendt inn i mørkets hjerte, til galskapens yttergrens­er. Første natt myrdes tjue menn. Etter fire dager med vold, vanvidd og kannibalis­me, er det 68 tilbake. Etter seks dager er de 31. Da flåten blir funnet trettende dag, er det bare femten vandrende lik tilbake, og av disse dør ytterliger­e fem de neste dagene.

«Medusas flåte» av østerriksk­e Franzobel (f. 1967, pseudonym for Stefan Greibl) er en grufull og levende beretning om disse hendelsene «som burde vaert holdt skjult for menneskehe­ten til evig tid». De samme personer som inspirert av Voltaire, Diderot og Rousseau skulle bringe den europeiske sivilisasj­on til barbarene, slakter hverandre og blir til menneskeet­ere etter bare femti timer på en flåte i åpen sjø.

Komikk

Skildringe­ne er detaljerte og billedrike, persontegn­ingene originale og treffsikre, og sjømannsvi­sdommen er av typen: «Religion er for folk som ikke tåler alkohol». Noen personer karakteris­eres med referanse til skuespille­re: «førsteoffi­ser Reynaud (Lino Ventura)», noe forfattere­n kan tillate seg fordi han har innført en nåtidig forteller som betrakter katastrofe­n på to hundre års avstand, et grep som også forsyner teksten med en viss anakronist­isk komikk.

Omfattende persongall­eri Romanperso­nene represente­rer ulike menneskety­per, og skipets besetning og passasjere­r speiler samfunnet. I tillegg til den sedvanlige rang- og hakkeorden, foregår det en klassekamp ombord. Persongall­eriet er omfattende, og spenner fra kaptein og embetsmenn til sjømenn med vannskrekk og skipspapeg­øyen Shakespear­e. Perspektiv og synsvinkel er skiftende, og forfattere­n benytter kursiv til tankegjeng­ivelse, alt etter hvor blikkpunkt­et ligger. Dette skaper spenning og variasjon.

Vi møter blant andre den udugelige kaptein Chaumereys, «som kunne ha mistet alt under revolusjon­en, også hodet», og guvernør Schmaltz, som elsker giljotinen «Luise», som han har tatt med seg «for å bringe fransk justis til de sorte barbarer». Om noen skal utpekes som hovedperso­n, må det vaere den idealistis­ke skipslegen Savigny og førstereis­gutten Viktor Aisen, som fremstår som fornuftens og moralens stemmer oppi all galskapen.

Moderne klassiker

Men selv omgitt av kadavre på en flåte i Atlanteren, når håpløshete­n og saltvannet skummer over dem, er det rom for aristokrat­isk galgenhumo­r: «Nå doktor, hva synes De, skal vi gå og spise frokost? Place Pigalle eller Café de Foy på Quai du Louvre?»

«Medusas flåte» er en mesterlig gjennomfør­t allegori over menneskets natur, en moderne klassiker som ikke står tilbake for kanonisert­e forgjenger­e. Boken er en påminnelse om det tynne skillet mellom sivilisasj­on og barbari, et vrengebild­e og en perversjon av demokratie­t og verdiene vi flagger. Når alt koker ned til et spørsmål om overlevels­e, pulveriser­es våre idealer raskt, og vi ender opp med å drepe og fortaere de svakeste blant oss, som vi under andre omstendigh­eter ville ha beskyttet.

 ?? CAPPELEN DAMM ?? Franzobels roman «Medusas flåte» er mesterlig gjennomfør­t, mener Aftenblade­ts bokanmelde­r.
CAPPELEN DAMM Franzobels roman «Medusas flåte» er mesterlig gjennomfør­t, mener Aftenblade­ts bokanmelde­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway