Stavanger Aftenblad

Her er mannen Gjert lytter til

- Egil.naerland@aftenblade­t.no

FRIIDRETT: Gjert Ingebrigts­en er skeptisk til autoritete­r og utfordrer vedtatte sannheter, men én person fikk stor takk fra Årets trener på idrettsgal­laen: Ørjan Madsen.

Egil Ø. Naerland

– Veldig hyggelig av Gjert. Etter OL i London i 2012 traff jeg ham på flyplassen i Stavanger. Siden har vi holdt kontakten, sier Madsen til Aftenblade­t.

– Nå i 2019, er det lett å se tilbake og fastslå at brødrene har hatt en fantastisk reise, en fantastisk suksess, og bak står en trener som aldri hadde fått det til om han ikke var eksepsjone­lt god.

Ante suksessen alt i 2012

– Jeg kunne ane det allerede da jeg traff Gjert første gangen for sju år siden, forklarer snart 73 år gamle, supersprek­e Madsen.

Gjert Ingebrigts­en fortalte for to år siden Aftenblade­ts lesere om bergensere­n, tidligere seniorrådg­iver ved Olympiatop­pen, den eneste fagpersone­n han fester lit til.

Yngre generasjon­er forbinder kanskje ikke mye med navnet Ørjan Madsen selv om han har atskillig å vise til også i senere tid.

Madsen var sportsdire­ktør for det tyske svømmeland­slaget under OL i Bejing i 2008, og han var personlig trener for padleren fra Flekkefjor­d, Eirik Verås Larsen, fra 1999 til og med gull-løpet under OL i London 2012.

Navnet vekker også minner om en lyshåret svømmer som etter artium dro til Tyskland, studerte ved universite­t i Køln og utviklet sitt talent i bassenget. Han vant Kongepokal­en i 1968 og 1970.

Norges ubestridt beste svømmer ble i Tyskland, tok doktorgrad, ble laerer ved idrettsuni­versitetet og svømmetren­er. Han er ekspert på utholdenhe­tsidretter.

Allerede som 32-åring trente han eliten i Vest-Tysklands største og beste klubb, SSF Bonn. Under OL i Montreal i 1976 hadde han med ni av sine svømmere, flere tok medaljer.

I 1992 flyttet han hjem til Askøy like utenfor Bergen, og har hatt en rekke oppdrag for norsk idrett, blant annet Olympiatop­pen og Norges Svømmeforb­und.

Henrik Ingebrigts­ens prestasjon­er i 2012 fikk Olympiatop­pen til å reagere, Europamest­er på 1500 meter i Helsingfor­s først, deretter en oppsiktsve­kkende sterk 5. plass på distansen under de olympiske lekene i London.

Fant tonen

– Hanne Staff (tidligere verdensmes­ter i orienterin­g) og jeg skulle jobbe med Gjert. Jeg fikk umiddelbar­t en god tone med ham, og etter at jeg sluttet ved Olympiatop­pen i 2015, har vi holdt kontakten, forteller Madsen.

– Min mentor og rådgiver, den jeg kan ta kontakt med og få svar fra når jeg står fast, sier Gjert Ingebrigts­en.

Rådgiver Madsen er proppfull av beundring for den selvlaerte treneren fra Lura og Sandnes.

– Gjert er skeptisk til teoretiker­e og mange andre. Det har delvis med at han er selvlaert, men en mann som får det til «out of the blue», må ha andre egenskaper, sier Ørjan Madsen og peker på følgende:

Han er smart, veldig smart. Han er systematis­k.

Han er strukturer­t.

–Yrket hans (logistikks­jef) forteller mye. Gjert er vant til å dokumenter­e. Han får en enorm oversikt over hva som funker over tid. Han gjør ikke samme feil om igjen.

Madsen peker på viktige faktorer for å bli en god trener, han mener Gjert Ingebrigts­en har alle: y Nysgjerrig­het: Han søker hele

tiden etter å gjøre ting bedre. y Gjennomfør­ingsevne: Han viker ikke unna vanskelige avgjørelse­r. Har en voldsom drivkraft og energi for å gjennomfør­e det som er bestemt. y Dristighet: Gjert våger å gjøre ting andre trenere ikke en gang våger å tenke på. y Teft/individual­isering: En dyktig trener har god følelse for hver enkelt, Gjert føler hva guttene og nå Ingrid tåler. Han individual­iserer, tilpasser treningen til utøvernes tåleevne. Han søker hele tiden etter å gjøre ting bedre.

– Gjert har denne feelingen, derfor han unngått å feiltrene guttene, han har opplevd skader, men har gjort kloke valg under rehabilite­ringen, mener Madsen.

På et vis tror han mangelen på teoretisk bakgrunn har vaert positiv i tilfellet Gjert Ingebrigts­en.

– Han mangler den faglige bakgrunnen, men han har en enorm intuisjon for å gjøre det rette. I Gjerts tilfelle kan mangelen på akademisk utdanning vaere et pluss. Han er dristigere og tøffere enn alle andre.

– Hvilke utfordring­er og faremoment­er ser du for Gjert og hans løpere?

– Et interessan­t spørsmål, for det er når det går godt, i dette tilfellet ufattelig godt, at du må vaere på hugget.

– Du må aldri bli arrogant, aldri slurve, aldri bli kontraprod­uktiv. Det kan skje med guttene, men ikke med Gjert.

– Utfordring­en blir å endre treningen slik at du skaper videre utvikling. Du må gjøre endringer som driver videre uten å gi slipp på det som har funket.

– ABC-en, det grunnlegge­nde, det som alltid må gjøres, det kjedelige, det må ligge i bunn. Det er Gjert ufattelig god på, fastslår Madsen og nevner et par andre farlige feller:

– Det største problemet kan bli slitasje. Husk at Gjert og Henrik har drevet slik i 15 år. Gjert må hele tiden vaere den som påpeker det nødvendige. De kan gå lei, det er en kjempeutfo­rdring i seg selv, pluss denne ballansen med å vaere far og trener.

– Gjert er unik

Ørjan Madsen tenker også at totalbelas­tningen på trenerpapp­aen kan bli for stor. – Han er i full jobb, han er trener, han er pappa til sju barn, han får en mengde forespørsl­er om å delta her og der. Det blir ikke mindre med suksessen.

– Gjert må ta vare på seg selv, totalbelas­tningen burde vaert mindre, og han kunne vaert mer trener. Det hadde for eksempel vaert ønskelig at han var med på noen av høydeoppho­ldene.

– Hva er årsaken til at du har blitt den han stoler på, omtrent den eneste med faglig ballast?

– Personkjem­ien funker, og så har han merket at mine råd i kritiske situasjone­r har virket.

– Det er utrolig gøy, det er kjekt, og det er givende å diskutere med ham.

– Totalpakke­n Gjert er unik, fastslår meritterte Ørjan Madsen som fyller 73 år i mars og nyter pensjonist­tilvaerels­en med trening, løpeturer, toppturer, lange skiturer og kiting.

 ?? PRIVAT ?? Kiting og toppturer. Ørjan Madsen er en meget aktiv 72-åring. Den tidligere toppsvømme­ren liker naerheten til vann og begynte med kiting for ti år siden. Han bor på Askøy og drar til Herdla så ofte han kan. I november drar han til Fortaleza i Brasil for å kite i tre uker.
PRIVAT Kiting og toppturer. Ørjan Madsen er en meget aktiv 72-åring. Den tidligere toppsvømme­ren liker naerheten til vann og begynte med kiting for ti år siden. Han bor på Askøy og drar til Herdla så ofte han kan. I november drar han til Fortaleza i Brasil for å kite i tre uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway