Stavanger Aftenblad

Snakk med ungdom om rus

-

LEDER: Ulovlige rusmidler er lett tilgjengel­ige. Derfor er gode holdninger det beste vi kan gi barna våre.

I løpet av den siste tiden har Aftenblade­t publisert en rekke saker der gjennomgan­gstema er en stigende bekymring for at ungdommer i vår region i stigende grad bruker ulovlige rusmidler. Andre saker har tatt opp problemet med økt aksept for voldsbruk, blant annet gjennom organisert­e slåsskampe­r, hendelser som også filmes og deles i sosiale medier.

Politiet, uteseksjon­en og behandling­sapparatet melder om at de er bekymret for tendensen til at ungdom i større grad aksepterer bruk av ulovlige rusmidler, og for at sosiale medier som Snapchat i stigende grad brukes som kanaler for markedsfør­ing og distribusj­on.

Dette er alvorlig. Men for balansens skyld hører det med å minne om at det store, ja overvelden­de, flertall av ungdommer i vår region er helt vanlige, lovlydige mennesker. Den siste tilgjengel­ige undersøkel­sen fra Ungdata viser at tre prosent av elevene i ungdomssko­len har prøvd cannabis en eller flere ganger. Det betyr at 97 av 100 ikke har gjort det.

I år skal det hentes inn nye opplysning­er til Ungdata, og det vil overraske om det ikke viser seg at tallet på unge som har prøvd ulovlige rusmidler har økt. De fleste instanser melder nemlig om at det later til å vaere en økende aksept i mange ungdomsmil­jøer for andre rusmidler enn alkohol. Flere unge spør seg om det faktisk kan vaere bedre å røyke cannabis enn å drikke seg full. Og unge i dag drikker markert mindre enn forrige generasjon.

Sosiale medier gjør det enkelt å komme i kontakt med selgere av ulike typer narkotika. I tillegg til cannabis omsettes blant annet MDMA (Ecstacy), beroligend­e medikament­er, amfetamin, kokain og nå i det siste

LSD, et kraftig hallusinog­en. Historiene om at barn ned i 12 års alder har fått kjøpt LSD i Stavanger sentrum er skremmende.

50 år med «krig» mot narkotika har laert oss at det er så godt som umulig å stoppe innførsele­n av ulovlige rusmidler. Etterspørs­elen er så stor at det alltid vil vaere noen som ønsker å tjene penger på å levere. Dermed er holdningss­kapende arbeid av den største betydning. Dette arbeidet begynner og slutter i hjemmet.

Foreldre og foresatte er i frontlinje­n i den kampen. Det aller mest effektive virkemidde­let er å interesser­e seg for ungdommene­s hverdagsli­v. Å snakke åpent med dem uten pekefingre og fordommer. Og huske på at de aller fleste er fornuftige og klarer seg helt fint.

97 av 100 elever i ungdomssko­len har aldri prøvd ulovlige rusmidler

 ?? POLITIET ?? Dette beslaget fra Stavanger viser tabletter som er tilsatt det hallusinog­ene stoffet LSD. Politiet og uteseksjon­en melder om en økende aksept blant unge for ulovlige rusmidler.
POLITIET Dette beslaget fra Stavanger viser tabletter som er tilsatt det hallusinog­ene stoffet LSD. Politiet og uteseksjon­en melder om en økende aksept blant unge for ulovlige rusmidler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway