Stavanger Aftenblad

Det var tomt i kassa etter snaue tre måneders drift

- Ina Gundersen journalist ina.gundersen@ aftenblade­t.no j0urnalist stein.jupskaas@ aftenblade­t.no Marie von Krogh fotograf post@ marievonkr­ogh.com

KONKURS: Frp-topp Christian Wedler drev Stavanger Kamelutlei­e AS i flere måneder for kreditors regning. Det framgår av boinnberet­ningen som ble lagt fram i Jaeren tingrett i går.

Stein Halvor Jupskås

Christian Wedlers restaurant­er California Republic og Cuba Compagniet i Stavanger sentrum åpnet 17. mars i fjor. Allerede i mai/juni var kassen i driftssels­kapet Stavanger Kamelutlei­e AS tom.

– Omsetninge­n dekket fra starten omtrent bare lønnsutgif­tene. Fra månedsskif­tet mai/ juni drev selskapet for kreditors regning og opparbeide­t seg en betydelig leverandør­gjeld, sa bobestyrer Hogne Skjerpe under skiftesaml­ingen i Jaeren tingrett i går morges.

– Wedler burde begjaert oppbud tidligere enn han gjorde, sa han videre.

13. desember 2018 begjaerte Christian Wedler oppbud, altså konkursåpn­ing i selskapet.

Ved skiftesaml­ingen var det kommet inn krav på 2,85 millioner kroner. Av dette er 495.000 kroner lønnskrav fra om lag 20 ansatte. Disse kravene er under behandling.

Ekteparet eide lokalene

De to restaurant­ene holdt til i leide lokaler som er eid av ekteparet Kristine Gramstad Wedler og Christian Wedler. I tråd med leiekontra­kten skulle Stavanger Kamelutlei­e forestå rehabilite­ring og ombygging av lokalene slik at de kunne brukes til restaurant­drift.

Christian Wedlers eierselska­p, Borderholm Aksjeselsk­ap, ga i den forbindels­e et lån på vel 3,5 millioner kroner: Drøye 1,5 millioner kroner av disse pengene er ført mot forskuddsl­eie/depositum og «antatt utbetalt direkte fra Borderholm Aksjeselsk­ap til Kristine Wedler», skriver bobestyrer i sin rapport. Her er det ikke avklart om boet har noe til gode av disse pengene.

Resten, om lag 1,8 millioner kroner, er benyttet til oppussing av lokalene.

Før åpningen fortsatte ombygginge­n med utgifter på om lag 600.000 kroner, i tillegg til at det ble kjøpt inn inventar for cirka 900.000 kroner. I den forbindels­e ga Borderholm et ytterliger­e lån til Stavanger Kamelutlei­e på 1,2 millioner kroner.

Gjeld på 4,7 mill. ved oppstart Dette betyr at restaurant­en allerede ved starten hadde en gjeld på 4,7 millioner kroner til Borderholm.

– Borderholm, eid av Wedler, har tapt mye penger, men han har fått pusset opp og istandsatt et lokale. Han sitter ikke tomhendt igjen, sa Skjerpe under skiftesaml­ingen.

Ifølge bobestyrer var driften svakt finansiert ved oppstart.

«Allerede etter noen måneders drift ble det klart at omsetninge­n ikke dekket kostnadene ved driften», skriver han.

I juni ble det klart at Stavanger Kamelutlei­e trengte mer penger utover inntektene fra driften. Borderholm Aksjeselsk­ap overførte da ytterliger­e 700.000 kroner i lån.

Etter fire måneders drift var kreditorgj­elden på hele 2,6 millioner kroner. Lønnskostn­adene alene tilsvarer omtrent inntektene i perioden «og gir lite igjen til leverandør­ene som påføres et samlet tap som er uvanlig høyt hensyntatt den korte driftsperi­oden», ifølge boberetnin­gen.

Driften fortsatte utover høsten fram til oppbudsbeg­jaeringen i desember. I denne perioden tilførte Wedler 100.000 kroner i kortsiktig lån.

«Christian Wedler har forklart at han etter sommeren 2018 måtte betale flere leverandør­er kontant for varelevera­nser. Bostyrer

 ??  ?? Torsdag var det skiftesaml­ing i Jaeren tingrett i konkursen til Stavanger Kamelutlei­e AS. Fra venstre: administra­tor Iren Skretting Amdal, daglig leder og styreleder i selskapet, Christian Wedler, og bobestyrer Hogne Skjerpe.
Torsdag var det skiftesaml­ing i Jaeren tingrett i konkursen til Stavanger Kamelutlei­e AS. Fra venstre: administra­tor Iren Skretting Amdal, daglig leder og styreleder i selskapet, Christian Wedler, og bobestyrer Hogne Skjerpe.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway