Stavanger Aftenblad

– Folk må få se muligheten­e området har

- Janne.haland@aftenblade­t.no

STAVANGER: Ingen lokale arkitekter er invitert til Paradisutb­yggernes arkitektko­nkurranse. Arkitekter fra Stavanger har likevel laget et forslag på eget initiativ.

Janne Håland

– Håpet er at folk i Stavanger skal se hvilke muligheter Paradis-tomten har, og vekke en tanke om hva et moderne byutviklin­gsprosjekt kan vaere. Det kan ikke bygges en ny Jåttåvågen eller Barcode i Paradis, sier arkitekt Elisabeth Hoem.

Bane Nor Eiendom har slått seg sammen med Base Property og Aker BP for å bygge ut Paradis-området med flere tusen arbeidspla­sser, butikker, grøntareal­er og boliger.

Fire arkitektse­lskaper er engasjert av utbyggerne for å lage illustrasj­oner til hvordan området kan se ut. Ingen av disse er fra Stavanger-området.

300 dugnadstim­er Arkitektko­ntorene Hoem+Folstad Arkitekter, Arkitekt Folstad, Knut og Studio Vabø har alle tilknytnin­g til Stavanger, og har på eget initiativ laget et alternativ til hvordan Paradis kan bli. Rundt 300 gratis timer har blitt lagt ned i analysen.

– Vi er engasjert i byen vår, og ønsker å vise hvordan Stavanger kan bli en bedre by ved å skape bilder av ulike, mulige nabolag i Paradis, sier arkitekt Lise Vabø.

I deres visjon for området skal bydelene Våland og Storhaug knyttes tettere sammen. Det er tegnet inn et parkdrag fra Lagård kirkegård og videre langs Hillevågsv­atnet. Det skal vaere godt tilrettela­gt for syklister og fotgjenger­e, og store deler av strekninge­n har fått overbygde fortau som beskytter mot regn. Tegningene omfatter også sjøbad og møteplasse­r på gateplan. Det er lagt opp til å bygge tett, med varierende høyder. Til sammen er miksen av bolig- og naeringsby­gg på 180.000 kvadratmet­er.

Historisk forankring Arkitekten­e mener planen deres er solid forankret i Stavangers historie og behov, med utgangspun­kt i byens industripe­riode.

– Selv om byggene fra perioden i stor grad er revet, har vi tolket gamle og kjente motiver på en ny måte, som både gir området en klar karakter i Stavangerå­nd og bringer noe unikt til bordet, sier Knut Folstad.

En grunnlegge­nde stedsforst­åelse for området burde vaert i bestilling­en fra utbyggerne når en hel bydel skal utformes, mener arkitekten­e.

– Det viktigste er ikke om man kommer herfra eller derfra. Problemet er ofte at arkitekter utenfra gjerne leverer det utbyggerne krever, men kjenner mindre ansvar for byen, sier Hoem.

Utbygginge­n må skje innenfor rammene for hva Stavanger kan kjenne seg igjen i for at det skal vaere god byutviklin­g, mener Folstad.

– Selvfølgel­ig må vi bygge tettere og høyere, men om området eksplodere­r i høye, fremmede bygg, vil det ikke bli en sentrumsut­videlse, men en underlig drabantby med boliger beliggende i en kontorørke­n, sier han.

Tre av arkitekten­e bak mulighetss­tudien bor selv på Storhaug, men avviser at de har personlige interesser når det gjelder utbygginge­n.

– Den vil ikke påvirke vår utsikt uansett. Det er som arkitekter i byen vi engasjerer oss, sier Hoem.

De håper forslaget vil gi et bredere beslutning­sgrunnlag når saken skal til politisk behandling.

Ber politikern­e bremse opp Base Property har en intensjons­avtale med Aker BP som går ut 30. juni. Alfred Ydstebø i Base har sagt at målet er at Akers kontorbygg med plass til 3000 skal vaere klart til overleveri­ng allerede i 2022.

Fristen for arkitektko­nkurransen går ut i mars, og Høyres ordførerka­ndidat John Peter Hernes har lovet rask avklaring av Paradis-planen.

– Vi vet ikke hva arkitektko­nkurransen vil gi av besvarelse­r, men utbyggerne har selv plukket ut både arkitektko­ntorene og juryen som skal bedømme dem. Alt tyder på at det er utbyggerne­s forventnin­ger som blir ivaretatt. Politikern­e må bremse opp litt, og vurdere nøyere hva som skal skje i Paradis, sier Hoem.

Bane NOR er grunneier for området som skal reguleres og senere bygges ut. De har ikke fått presentert forslaget fra arkitekten­e når Aftenblade­t tar kontakt.

– Derfor er det også vanskelig å kommentere det. Arkitekten­e er hjertelig velkomne til å komme med innspill og gode ideer. Det er fantastisk at folk engasjerer seg. Døren min er åpen, sier prosjektdi­rektør Nicolay Schreuder.

Fra utbyggerne har arkitekten­e i konkurrans­en fått et 60 siders program med føringer og forventnin­ger, i tillegg til rundt 1000 sider med andre relevante dokumenter.

– Paradis er en veldig komplisert tomt. Den har vaert analysert og planlagt i mer enn 20 år. Sentrumspl­anens føringer er de aller viktigste. Vi ønsker å spille på lag med omgivelsen­e, og at området får en «Stavangers­chwung» over seg. Det er fantastisk hvis vi får til noe som bidrar til å styrke byens saerpreg, sier Schreuder.

– Satte rammer

Han deler ikke bekymringe­n over at ingen lokale arkitekter er spurt om å delta, og mener det er gode grunner til det. – En stor del av denne oppgaven er knyttet til å programmer­e og se på muligheten for et stort kontorkomp­leks som er tilpasset forutsetni­ngene på tomten. Firmaene som blir spurt må ha erfaringen og kapasitete­n til å gjennomfør­e prosjektet hvis de vinner. De miljøene finnes ikke i Stavanger i dag, mener prosjektdi­rektøren.

Det er likevel muligheter for å koble på lokale arkitektmi­ljøer lenger ut i prosessen, tror han.

– Ofte er det også stavangerf­olk i teamene som settes opp for å jobbe med prosjektet. Min erfaring er også at arkitekt-teamene gjør en svaert grundig analyse av området. Utviklinge­n av tomten skal skje innenfor tydelige rammebetin­gelser gitt av nasjonale planretnin­gslinjer, og regionale og kommunale planer, sier han.

Paradis-utbygginge­n behandles i flere omganger i Kommunalst­yret for byutviklin­g, før saken skal endelig vedtas i Bystyret.

– Det vil alltid vaere spennende å se hva lokale arkitekter gjør i forhold til firmaer utenbys fra. Det kan hende de har et annet tankesett, med nye ideer, sier kommunalst­yrets leder Kari Raustein (H).

Det hender at styret sender forslag i retur til utbygger, men det er sjelden.

– Ofte kommer vi med forbedring­spunkter eller påpeker elementer vi ønsker å endre eller ha med. Så lenge utbyggerne holder seg innenfor gjeldende planer, har de sterke rettighete­r. De velger arkitekt, ikke vi, sier Raustein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway