Stavanger Aftenblad

«En av de vanskeligs­te sakene vi har jobbet med»

- Tarald Aano tarald.aano@aftenblade­t.no

STORSATSIN­G: Historien om Siw er en av de vanskeligs­te sakene de har jobbet med. Og de rutinerte reporterne har arbeidet med mange vonde og viktige saker. I flere måneder har Aftenblade­ts prisbelønt­e reportere Tove Bjørnå og Thomas Ergo arbeidet med historien om Siw, en kvinne som ble funnet død i en kommunal bolig i Stavanger etter påsken 2015. I en svaert omfattende reportasje, som publiseres lørdag 9. februar, forteller de om hennes liv - et liv som begynte nokså vanlig på Jaeren, men etter hvert ble preget av rus og psykiatri, kriminalit­et og prostitusj­on, og en rekke ulike aktører som forsøkte å hjelpe.

Tilfeldig

– Det var egentlig litt tilfeldig at vi begynte å nøste i denne historien, sier Bjørnå og Ergo.

– Vi har lenge arbeidet med temaet i reportasje­serien «Når alt rakner», som handler om mennesker som ikke er i stand til å ta vare på seg selv, og som hjelpeappa­ratet heller ikke har klart å hjelpe. I den forbindels­e fikk vi høre om Siw, og vi ble nysgjerrig­e. Egentlig tenkte vi ikke å lage en så stor artikkel. Men etter hvert som vi fant ut mer om livet hennes, så vi at dette måtte bli en omfattende reportasje, et unikt innblikk i en verden de fleste av oss ikke kjenner til.

De to journalist­ene har jobbet i full forståelse med Siws far. Dermed har de også fått innsyn i store mengder journaler og dokumenter om henne. Det har vaert et omfattende innsynsarb­eid, og ikke uten hindre. I månedsvis har de lest gjennom materialet og snakket med mennesker som kjente henne. Sammen med flere andre i Aftenblade­t har de laget en svaer dokumentar om Siws skjebne - men også om systemet som ikke lyktes med å hjelpe henne.

Skjebne og system

– Nettopp dette er viktig for oss i arbeidet: Dette skal ikke vaere bare en beretning om et liv som endte tragisk. Det skal også handle om hvordan vi som samfunn tar oss av dem som faller utenfor, hvordan ulike aktører har forsøkt å hjelpe. Forhåpentl­igvis vil denne journalist­ikken også bidra til at innsatsen for denne gruppen blir bedre, for eksempel ved at de ulike etatene blir flinkere til å samarbeide og jobbe målrettet og systematis­k, sier Bjørnå og Ergo.

– Hvilke presseetis­ke utfordring­er har dere støtt på underveis?

– Vi går veldig tett på et menneske som ikke lenger er i live, men også folk som er svaert åpne om vanskelige sider av livet sitt. Derfor har vi hatt mange diskusjone­r om hvordan denne historien skal fortelles.

– Vi ønsker å vise at Siw var en kvinne med drømmer og planer og håp for framtiden. Samtidig gikk det fryktelig galt med henne, og det må også formidles aerlig og direkte. Dermed har det vaert enormt viktig for oss å ha tett dialog med hennes pårørende, folk som kjente henne, var glad i henne, og også de som forsøkte å hjelpe.

Samfunnsop­pdraget Nyhetsreda­ktør og fungerende sjefredakt­ør Carl Gunnar Gundersen er også opptatt av denne balansen:

– Dette går tettere på enn reportasje­r flest. Det har likevel vaert maktpåligg­ende for oss å beskrive henne med verdighet til tross for all fornedrels­en hun gjennomlev­de. Og det er veldig viktig at historien om Siw ikke bare blir en skildring av hennes liv – denne historien fortsetter etter at artikkelen­s siste punktum er satt. Da skal vi gå videre, da skal vi ta debattene, da skal vi bidra til at de forsømte blir sett og at vi som samfunn laerer av denne typen saker. Den ambisjonen har også vaert avgjørende for mange av de som som kjente henne, mennesker som velger å bidra til denne artikkelen, sier Gundersen.

Rutinerte reportere

Ergo og Bjørnå har jobbet lenge med journalist­ikk om vanskelige emner. Sammen, og i team med andre kolleger i Aftenblade­t, har de fått flere priser for sine reportasje­r. Ergo sto sammen med Hans Petter Aass og Rune Vandvik bak den avslørende Kampensake­n om Jonny André Risvik (28), som ble torturert til døde av sine hjelpetren­gende venner.

Ergo, Aass og Vandvik fikk også en rekke priser for langreport­asjen Glassjenta, et innblikk i barneverne­ts univers.

Bjørnå og Ergo samarbeide­t om reportasje­serien «Når alt rakner», som historien om Siw er en del av.

Bjørnå har også fått pris for serien «Da Øystein forsvant», som handlet om selvmord og alle som er og blir involvert når noen tar sitt eget liv.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Huset der Siw ble funnet død, er nå revet. Nå er det en åpen mark der huset sto, forteller Tove Bjørnå og Thomas Ergo.
RUNE VANDVIK Huset der Siw ble funnet død, er nå revet. Nå er det en åpen mark der huset sto, forteller Tove Bjørnå og Thomas Ergo.
 ?? PRIVAT ?? Historien om Siw er historien om en kvinne ingen klarte å hjelpe. Den omfattende serien skildrer hennes skjebne, men også et system.
PRIVAT Historien om Siw er historien om en kvinne ingen klarte å hjelpe. Den omfattende serien skildrer hennes skjebne, men også et system.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway