Stavanger Aftenblad

Stanley strålte i nytt rådhus

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: Gratulante­ne sto i kø da en stolt Stanley Wirak ønsket velkommen til det nye rådhuset i Sandnes. – Det har ikke alltid vaert lett å vaere sandnesgau­k, men nå er det lettere enn noen gang, sa forfatter Janne Stigen Drangsholt under åpningen. – Mange lurer sikkert litt på hvorfor jeg er her, og det gjorde jeg også da jeg ble invitert. Men jeg fant to gode grunner: Jeg har vaert på tv, og jeg er fra Sandnes, sier skuespille­r Alexandra Gjerpen.

Hun er kjent fra tv-serien «Unge Lovende» på NRK og ønsker rundt 100 inviterte gjester velkommen til det nye rådhuset før hun gir ordet videre til ordfører Stanley Wirak og forfatter Janne Stigen Drangsholt.

– Havneparke­n var et litt trist område som er i ferd med å bli et moderne og inkluderen­de miljø. For en by er det viktig å utvikle en felles identitet og samhold, og det har stått litt svakt i Sandnes i mange år. Før hadde ingen hørt om Sandnes, og vi var ikke så stolte av byen vår. Dette er noe som er i endring. Vi er best både i løping og mat med bronse i Bocuse d’Or. Vi har Julie Ege, Thomas Dybdahl, hele familien Ingebrigts­en og Bjarne Berntsen. Det har ikke alltid vaert lett å vaere sandnesgau­k, men nå er det lettere enn noen gang, sier Drangsholt.

Ordfører Stanley Wirak er også stolt på vegne av hele byen, og i går ettermidda­g åpnet han dørene for alle.

– Dette er den kjekkeste dagen i min tid som ordfører. Det nye rådhuset er et lokomotiv for byutviklin­gen og viktig symbol for en framtidsre­ttet og folkestyrt by, sier Stanley Wirak (Ap) til Aftenblade­t.

I trappen opp til andre etasje sto sangere fra ungdomskor­et Viva, og utenfor bygget var det dansere fra Vågen dansekompa­ni som ønsket velkommen. Rød løper var også lagt ut inn til det røde rådhuset.

– Det er jo en flott rødfarge på veggene. Jeg vet ikke om det er Stanley som har bestemt det, smilte partikolle­ga Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø.

– Nesten like fint som Storahuset på Ålgård, men litt mer moderne, er dommen fra Fjeldsbø før han ønsker Sandnes til lykke med det nye bygget.

Det nye rådhuset er kledd med røde teglsteins­paneler for å minne om en viktig del av industrihi­storien i Sandnes. Selv om Wirak og Fjeldsbø tilhører den røde siden av politikken, satt gratulasjo­nene like løst fra Høyre-siden og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) måtte erkjenne at hun var litt misunnelig.

– Jeg må bare gratulere. Det ser fantastisk fint ut. Beliggenhe­ten er veldig bra, og det er veldig bra for de som skal jobbe her. Klart at jeg er litt misunnelig, men det er bra at Sandnes har fått et så fint rådhus, sier Helgø. Stavanger kommune har også satt av penger til å pusse opp rådhuset, og Helgø ser ikke bort fra at de kan laere noe av Sandnes.

Sola kommune bygger også nytt rådhus, men det skal ikke stå ferdig før i desember etter høstens lokalvalg. Det betyr at ordfører Ole Ueland ikke får flytte inn i det nye bygget, i stedet håper han å bli ny fylkesordf­ører for Høyre.

– Det er viktig å ha et rådhus der innbyggern­e kjenner at de er velkommen, sier Ueland.

Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa var også fornøyd.

– Dette er et framtidsre­ttet bygg på alle vis. Det skal fylles av faglig kunnskap og kompetanse til beste for innbyggern­e i Sandnes, sier Kleppa.

Til stede var også fire tidligere ordførere i Sandnes, og Høyreordfø­rerne Jostein W. Rovik og Roald Bergsaker kom med noen små stikk av kritikk.

– Det er ikke det koseligste bygget jeg har sett, men det er antakelig effektivt og i takt med tiden. Arbeidsmet­odene forandrer seg, og det betyr nok mye for de som skal jobbe her og de som skal besøke rådhuset. De har jo ikke parkering, så jeg måtte parkere et godt stykke unna, og jeg lurer på om det er parkering for båter nå som de skal slå seg sammen med Forsand, smiler Rovik.

– Det er en god investerin­g for byen og noe å vaere stolt over. Det passer godt inn i Vågen og har en flott beliggenhe­t. Det eneste jeg savner er bilder av tidligere ordførere, smiler Roald Bergsaker.

 ?? OLA FINTLAND ?? Marsipanka­kene hadde bilder av det nye rådhuset.
OLA FINTLAND Marsipanka­kene hadde bilder av det nye rådhuset.
 ?? OLA FINTLAND ?? Jostein W. Rovik var en av fire tidligere ordførere som var invitert til åpningen.
OLA FINTLAND Jostein W. Rovik var en av fire tidligere ordførere som var invitert til åpningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway