Stavanger Aftenblad

Skeptiske til Aps forslag om profesjone­ll leksehjelp i skolen

-

STAVANGER: Arbeiderpa­rtiet vil at elevene skal gjøre seg ferdig med leksene før de drar hjem fra skolen. Utdannings­forbundet i Rogaland tviler på at det er gjennomfør­bart.

Benedicte Øhren Danielsen

av de første årene i jobb, nevner hun.

Ap vil utvikle leksehjelp­sordninger som en integrert del av skoledagen, slik at elevene kan gjøre seg ferdige med mesteparte­n av arbeidsopp­gavene før de kommer hjem.

Hva som er mulig å få til Tednes-Aaserød ser ikke hvordan de skal få til dette.

– Det er så mange tiltak i gang allerede, som også er kostbare. Vi er blant annet i gang med en stor reform om laerertett­het, og da er det grunn til å stille seg spørsmål om hva som er mulig å få til.

Ap vil gjøre om skolefriti­dsordninge­n (SFO) til aktivitets­skole (AKS) i hele landet, og leksehjelp er et av tilbudene de ønsker å tilby i aktivitets­skolen.

Skolesjef i Stavanger, Jørn Pedersen, sier at det ikke er en forpliktel­se i loven om at skoler skal ha lekser eller ikke, men at det er en vanlig del av opplaering­en.

– Lekser er også en mulighet for foreldre å holde seg oppdatert på hva som skjer på skolen.

Leder av kommunalst­yret for oppvekst, Sissel Knutsen Hegdal (Høyre) er enig i at det er viktig å bruke foreldrene som den ressursen de er. Lekser brukt på en

helt systematis­k og gjennomten­kt måte kan ha stor betydning for elevenes laeringsut­bytte, sier hun.

Må få lov å velge selv

– Hvis skolen selv ikke ønsker å ha hjemmeleks­er, så skal de få lov til å velge dette selv, men det viktigste er at elevene laerer det de skal. Mister vi foreldrene som en ressurs i skolearbei­det så er ikke det bra. .

Hegdal har snakket med mange skoler og rektorer, og opplever ikke at skolene synes at lekser er en spesielt stor utfordring.

– Det er nok mer det at noen foreldre kan føle at de ikke er en god nok ressurs, og da er det viktig at skolene hjelper til. Det er ikke så mange som har innført leksefri skole i Stavanger, men mange skoler har tilbud om leksehjelp etter skolen som en del av fritidsord­ningen.

Hegdal svarer også at det er stor forskjell på lekser i andreklass­e på barneskole­n sammenlikn­et med for eksempel åttende trinn.

– Det viktigste er at ingen elever skal bli hengende etter. Vi beveger oss nok i en retning hvor det er mindre lekser hjemme og en overgang til en heldagssko­le, sier hun.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Gunn Reidun Tednes-Aaserød, fylkeslede­r i Utdannings­forbundet i Rogaland.
FREDRIK REFVEM Gunn Reidun Tednes-Aaserød, fylkeslede­r i Utdannings­forbundet i Rogaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway