Stavanger Aftenblad

Kan bompenger bli brekkstang for å oppnå lokale ønsker?

- Arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: Uten kommunalt vedtak om bompenger, ingen ny E 39, sier Nye Veier. Hvis ikke ønsket om tilførsels­kryss på Sagland blir innfridd, kan det vaere at vi sier nei til bompenger, svarer Eigersund.

Arnt Olav Klippenber­g

Snart kommer Vegvesenet med sin endelige innstillin­g om nye E 39. Den er allerede kraftig forsinket. Så tar Nye Veier prosjektet videre og skal bygge veien. Mye tyder på at det som snart kommer fra Vegvesenet også er det som blir veien.

Dagens vei til Kristiansa­nd er 208 kilometer lang. Den nye veien er beregnet til å bli 169 kilometer. Slik det ser ut nå kommer det til å koste 2 kroner og 90 øre pr. kilometer å kjøre på veien. 30–40 prosent av nye E 39 skal finansiere­s med bompenger. Det er her Eigersund ser en mulighet. Dalane Tidende siterer Nye Veier som sier at alle bompengeop­plegg skal ha lokale vedtak.

Til Aftenblade­t sier kommunikas­jonsrådgiv­er Geir Gjervan at før et positivt vedtak om bompenger, blir det ingen vei før et eventuelt nytt vedtak er på plass i kommunen.

Nye Veier

Velger man å tolke dette bokstavlig, så betyr det at hvis Eigersund setter foten ned og sier nei til bompenger, så kommer det heller ingen ny E 39.

– Det er Statens Vegvesen som har ansvaret for kommunedel­planen. Når den er vedtatt, går vi i gang med finansieri­ngen. Det går derfor ikke an å koble bompenger med ønske om kryss på et bestemt sted. For oss er dette to helt forskjelli­ge saker, sier Gjervan.

Med andre ord ligger ikke lokale ønsker og bompenger i den samme kurven, i følge Nye Veier. Ordfører Odd Stangeland sier at vi må se på historien for å forstå det som skjer.

– Ved en rekke anledninge­r har vi tatt opp våre ønsker. Vi kan ikke se at våre interesser er ivaretatt eller at de viser igjen i utredninge­ne. Samtidig har vi bedt om å få se bakgrunnsm­aterialet for vedtakene, men det får vi ikke lov til.

Et halvt minutt

Stangeland (Ap) forstår ikke at et halvt minutt skal vaere det som hindrer at Eigersund blir hørt. Bilturen til Kristiansa­nd blir et halvt minutt kortere for stavangerf­olk hvis veien havner der Vegvesenet trolig legger opp til. Hvis Eigersund blir hørt, legges tilførsels­krysset til Sagland, omtrent på toppen av Saglandsba­kken, og turen til Kristiansa­nd tar et halvt minutt ekstra. Nå tyder planene på at egersunder­ne må kjøre nesten til Vikeså for å komme seg på E 39.

Stangeland har stor forståelse for at at dette er en større sak enn den enkelte kommune.

– Jeg er jo egentlig enig med Nye Veier i at alle kommunene i regionen burde hatt likelydend­e vedtak. Det beste hadde vaert at vi sto sammen. Det gjør kommunene i Agder, men ikke her hos oss. Likevel tror jeg det blir vanskelig å få et ja til bompenger i Eigersund hvis ikke krysset havner på Sagland. Her ligger kommunens store naeringsom­råde. Vi har flere tusen arbeidspla­sser i Eigersund som stiller seg bak kravet.

Bomdebatt

Han sier at trasévalge­t allerede er to og et halvt år på overtid. Han er derfor glad for klarheten i uttalelsen fra Nye Veier. Ingen partier kan lenger skjule seg bak formulerin­ger som at de vil ha vei, men ikke bompenger. Nå betyr nei til bompenger også nei til vei. Det tror ordføreren vil føre til en mer tydelig debatt. Og den debatten må komme nå. Seinere er det for seint. Da blir det som på Nord Jaeren der debatten kom samtidig med at bommene ble montert.

Aftenblade­t har tidligere skrevet at det er mulig å velge andre veier når egersunder­ne skal nordover til Stavanger.

– Jeg har ingen tro på at det over tid vil finnes andre, bomfrie alternativ­er, sier ordfører Stangeland.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Kommunikas­jonsrådgiv­er Geir Gjervan i Nye Veier
TOR INGE JØSSANG Kommunikas­jonsrådgiv­er Geir Gjervan i Nye Veier
 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Ordfører Odd Stangeland i Eigersund.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Ordfører Odd Stangeland i Eigersund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway