Stavanger Aftenblad

Trump og etterretni­ngen har forskjelli­ge verdensbil­der

-

WASHINGTON: USAs etterretni­ngsledere bør «tilbake på skolebenke­n», hevder Donald Trump etter at etterretni­ngstjenest­ene presentert­e sin årlige rapport om truslene mot USA.

Jesper Thobo-Carlsen

oss, og unilateral­ismen som Trump fremmer fører til at USAs allierte søker nye allianser.

Det er noen av hovedkonkl­usjonene i den 42 sider lange rapporten som FBI-direktør Christophe­r Wray, CIA-direktør Gina Haspel og den koordinere­nde etterretni­ngssjefen Daniel Coats presentert­e for Kongressen.

Dermed motsa de en rekke sentrale utenrikspo­litiske premisser i Det hvite hus.

Nord-Korea vil ikke nedruste Etter et historisk møte med Kim Jong-un i Singapore i fjor sommer mente Donald Trump at den nordkorean­ske atomtrusse­len var avblåst. Trump og Kim hadde blitt enige om en løst formulert erklaering underskrev­et av begge to, hvor de bekreftet at de hadde et felles mål om å fjerne atomvåpen fra Koreahalvø­ya. Trump har ikke gjengitt sin skråsikre påstand siden den gang, men taler i dag om gode og tillitsful­le forhandlin­ger opp til et nytt planlagt møte i slutten av februar.

De amerikansk­e etterretni­ngstjenest­ene er noe mindre optimistis­ke. Daniel Coats anerkjente at Nord-Korea har demontert noe av infrastruk­turen som landet har brukt til å utvikle og prøve ut atomvåpen og langdistan­semissiler, men konkludert­e likevel med at Nord-Korea vil forsøke å beholde sine masseødele­ggelsesvåp­en og neppe oppgi sine atomvåpen ettersom regimet bruker sitt arsenal som en garanti for sin overlevels­e.

Før presidentv­alget i 2016 beskrev Donald Trump den internasjo­nale atomavtale­n med Iran, vedtatt i 2015 under hans forgjenger, Barack Obama, som «den verste avtalen noensinne». Etter at han inntok Det hvite hus har Trump presset systemet sitt for å finne argumenter for at Iran bryter avtalen – om ikke rent juridisk, så i ånd.

Iran holder avtalen

Daniel Coats har konkludert med at Iran fortsetter med å overholde sin del av avtalen, selv etter at Trumps regjering trakk USA ut av avtalen i fjor vår. Coats beskrev Iran som en terrorstøt­te og en trussel, men sa at Iran for øyeblikket ikke ser ut til å vaere i gang med noen av prosessene som kreves i et atomvåpenp­rogram.

I flere av de utenrikspo­litiske emnene som for tiden opptar president Trump ser det altså ut til at trusselvur­deringen står i sterk kontrast til presidente­ns oppfatning.

Donald Trump har nettopp gjenåpnet statsappar­atet etter en delvis nedlukking som skulle presse demokraten­e til å innvilge budsjettst­øtte til hans ønskede mur langs grensa mot Mexico. Nå truer Trump med å erklaere situasjone­n på grensa for en «nasjonal krise», slik at han selv kan hente midler til å sette i gang byggingen av muren uten lovgiverne­s samtykke.

I sin rapport skriver etterretni­ngstjenest­ene om «voldelige meksikansk­e smuglere» og gjenger basert i Mellom-Amerika som «fortsatt styrer noen kriminelle aktivitete­r», for eksempel i USA, men rapporten fremhever ikke grensekont­roll, eller mangelen derpå, som en stor trussel mot landet slik Trump gjør.

Klimatruss­elen finnes

Denne uka etterlyste presidente­n den globale oppvarming­en han hadde hørt så mye om. Det er noe han også ofte gjør når det er kaldt et sted. Denne gangen kom etterlysni­ngen med en henvisning til ekstrem kulde i det midtvestli­ge USA, og nok en gang viser presidente­n at han ikke vet forskjell på klima og vaer.

– Hvor i huleste ble det av den

I forrige uke vedtok et bredt flertall i Representa­ntenes hus en lov som skal forhindre Trump i å trekke USA ut av Nato.

 ?? JARLE AASLAND ?? Verden ser annerledes ut fra Det hvite hus, enn fra CIA-hovedkvart­eret som er 14 kilometer unna.
JARLE AASLAND Verden ser annerledes ut fra Det hvite hus, enn fra CIA-hovedkvart­eret som er 14 kilometer unna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway