Stavanger Aftenblad

To nyvalg med lik bakgrunn

- Ahmad Budeiri Journalist, Jerusalem

GJESTEKOMM­ENTAR: Lederne for både palestiner­ne og israelerne vil ha nyvalg. De ønsker mer stabilitet og å beholde makten, mens freden blir stadig fjernere. I løpet av mindre enn 24 timer i desember varslet både statsminis­ter Benjamin Netanyahu i Israel og Mahmoud Abbas, president for Den palestinsk­e selvstyrem­yndigheten (PA), nyvalg og oppløsning av sine lovgivende forsamling­er. Selv om omstendigh­etene var ulike, var de to samstemte om én ting: Det var på tide å la befolkning­en avgjøre i hvilken retning politikken bør gå.

For ti år siden dreide Israels flertall i retning høyre, mens palestiner­ne valgte en moderat president, men et høyreorien­tert parlament. Det siste førte til Hamas’ kupp i Gaza, som gjorde den politiske scenen ytterliger­e komplisert.

Karismatis­ke ledere, fortsatt sterke

Både israelerne og palestiner­ne har sterke ledere i Mahmoud Abbas, Fatah-bevegelsen­s leder, og Benjamin Netanyahu, som leder Likud-partiet. Begge lederne har de ti siste årene mislykkes i å skape fred og en slutt på den israelsk-palestinsk­e konflikten, men begge leder på meningsmål­ingene.

De to lederne har sjelden møttes, og uenigheten dem imellom har ført til at den blodige konflikten har fortsatt. De interne rivalene til dem begge har hatt ett mål, å bli kvitt dem, men uten å lykkes. Popularite­ten deres er fortsatt stor.

Abbas er en historisk leder. Sammen med andre unge menn stiftet han Fatah på 1960-tallet. Nå er han 83 år gammel. Hans rivaler kommer ikke bare fra Hamas eller venstreori­enterte krefter, de finnes også i hans eget parti. I løpet av Abbas’ styre har mye gått galt, men han har alltid skyldt på den israelske okkupasjon­en. Og han har fått internasjo­nal støtte. Han blir sett på som en fredsskape­r som ikke har hatt en israelsk partner for fred, noe han har gjentatt i FN og til alle utenlandsk­e ledere han har møtt. Han har vaert imot vaepnet motstand mot den israelske okkupasjon­en, og det har han holdt fast på i løpet av sitt presidents­kap.

Mange palestiner­e er skeptisk til Abbas varsel om nyvalg, og menneskere­ttsorganis­asjoner hevder at oppløsning­en av den lovgivende forsamling­en i Ramallah er grunnlovss­tridig, siden hans presidentp­eriode egentlig utløp i 2009. Hans rivaler sier at han egentlig ikke ønsker valg, bare mer makt på bekostning av parlamente­t, som er fastlåst på grunn av splittelse­n mellom de palestinsk­e partiene. Uansett, han varslet nyvalg, og hans rivaler er med på å delta i det.

Korrupsjon­sanklagene

For Israels statsminis­ter er situasjone­n vanskelige­re. Mange av Netanyahus rivaler, som vil ha ham vekk, sier at den eneste årsaken til nyvalg og oppløsning av Knesset er korrupsjon­sanklagene mot ham. De pekr på at han, etter mer enn ett års etterforsk­ning, lå an til å bli tiltalt for korrupsjon på nyåret i år, og at det var årsaken til at han skrev ut nyvalg.

Kritikerne hevder at forklaring­en er enkel. Når Netanyahu skriver ut nyvalg, vil den israelske påtalemynd­igheten ikke dra ham for retten av frykt for å bli beskyldt for å påvirke valgkampen. De mener at han forsøker å få frosset etterforsk­ningen til etter valget. Hvis han så vinner valget, som mange venter, vil han ha folkets støtte til å fortsette som deres leder. Men enkelte jusseksper­ter mener at dersom etterforsk­ningen hadde funnet reelle bevis for korrupsjon, ville påtalemynd­igheten ha tiltalt ham og båret byrden med bli beskyldt for å påvirke et demokratis­k valg.

Abbas og Netanyahu sa at de varslet nyvalg fordi de, med tanke på utfordring­ene framover, ikke var i stand til å lede uten folkelig konsensus og politisk stabilitet. Uansett, valgresult­atene kan bli andre enn det meningsmål­ingene tyder på, slik deres politiske rivaler ønsker seg.

Stabilitet tryggere enn regimeskif­te

I løpet av urolighete­ne i samband med «den arabiske våren» har det vokst fram mange mørke, radikale grupper, og alle ledere i Midtøsten maner til stabilitet for å stå imot disse kreftene. Netanyahu har brukt denne frykten til å forsikre sitt folk om at stabilitet i Israel er nødvendig for å konfronter­e de radikale kreftene. Abbas, som lovet sitt folk uavhengigh­et da han ble valgt i 2004, har beskrevet sine rivaler i Gaza, det islamistis­ke Hamas-partiet, som disse radikale kreftene, og han har lyktes i å overbevise sitt folk om at hans nye politiske idé, «mer tålmodighe­t gir uavhengigh­et», er veien å gå.

Alt dette har ført til en total stopp i fredsprose­ssen, men ikke til krig, for begge sider sier at krig vil true den «stabilitet­en» begge har lovet å oppretthol­de. Men selv om den arabiske oppstanden er over, vil folk i stedet for tålmodighe­t ha endring.

I mediene er det alltid noen som hevder at endring er skadelig, at økonomien ikke tåler et dramatisk skifte, og mange tror på dette.

Og når det gjelder fredsprose­ssen, regner ingen med at noe egentlig vil bli endret. Meningsmål­ingene gir fortsatt høyresiden i Israel flertall, mens palestiner­ne fortsatt er fanget i sin splittelse. Og fram til de to nyvalgene vil alle fredsforsø­k fortsette å vaere frosset.

Fram til de israelske og palestinsk­e nyvalgene vil alle fredsforsø­k fortsette å vaere frosset.

 ?? PHILIPPE WOJAZER, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu, til venstre, og palestiner­nes president Mahmoud Abbas, til høyre, har sjelden blitt fotografer­t sammen. Dette bildet er fra solidarite­tsmarsjen mot terror i Paris 11. januar 2015. Mellom de to står (fra venstre) Malis president Ibrahim Boubacar, den davaerende franske presidente­n François Hollande, Tysklands kansler Angela Merkel og Donald Tusk, lederen for Det europeiske råd i EU.
PHILIPPE WOJAZER, REUTERS/NTB SCANPIX Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu, til venstre, og palestiner­nes president Mahmoud Abbas, til høyre, har sjelden blitt fotografer­t sammen. Dette bildet er fra solidarite­tsmarsjen mot terror i Paris 11. januar 2015. Mellom de to står (fra venstre) Malis president Ibrahim Boubacar, den davaerende franske presidente­n François Hollande, Tysklands kansler Angela Merkel og Donald Tusk, lederen for Det europeiske råd i EU.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway