Stavanger Aftenblad

Må «kong Bibi» abdisere?

- Peter Beck Journalist, Jerusalem

GJESTEKOMM­ENTAR: Jerusalem: Politisk kaos. Ramallah: Vage valgløfter. Bortsett fra noen jødiske seloter som prøver å sabotere plakater hvor kvinner er avbildet, er det få som gidder å tagge i Israel. Grunnen oppgis å vaere at de fleste israelere har problemer nok til ikke å kjede seg. Uansett blir de kommende tre førvalgsmå­neder i Israel absolutt underholde­nde nok, uansett høyre eller venstre innfallsvi­nkel.

Utløst av forsvarsmi­nister Avigdor Liebermans dramatiske, eller taktiske, sorti fra regjerings­koalisjone­n, besluttet statsminis­ter Benjamin Netanyahu altså å gå til nyvalg 9. april. Hvorvidt Netanyahus kuvending om nyvalg skyldes hans syltynne majoritet på 61 av Knessets 120 medlemmer, eller omdet skyldes riksadvoka­t Avichai Mandelblit­s antatte intensjon om å reise tiltale mot Bibi på tre korrupsjon­spunkter, diskuteres. Langt de fleste kommentato­rer i israelske medier satser på det sistnevnte.

Politisk soppdannel­se

Uansett har valgkaoset, mer korrekt sirkuset, eksplodert i Israel. Fem nye partier – så langt – er allerede blitt dannet, og atskillig flere nye politiske konstellas­joner varsles og overrasker. Det de fleste ledende parti-aktørene har til felles er at de skotter til og vurderer hva som til syvende og sist skjer med Netanyahu, eller «kong Bibi», som han også kalles. Ukentlige galluper forvirrer og gjør dem varsomme: Bibi og hans Likud-parti får fremdeles solid og ubetinget velgerstøt­te på 30 Knessetrep­resentante­r, korrupsjon­stiltale eller ikke – selv om 51 prosent av de spurte mener han bør gå av om riksadvoka­ten reiser tiltale. Og 39 prosent mener uansett at Bibi er den best egnede statsminis­ter i Israel; hans naermeste utfordrer, tidligere general Benny Gantz og hans nydannede parti har riktignok begynt å puste Bibi i nakken.

Netanyahu sier at han ikke vil gå av om han virkelig blir tiltalt, noe han etter loven strengt tatt ikke er forpliktet til. Dessuten skal Bibi først til en såkalt høring hos Mandelblit først, og en eventuell tiltale kan deretter komme så sent som et halvt eller ett år deretter.

Netanyahu kjemper med nebb og klør mot at tiltalehør­ingen skal skje før 9. april-valget, fordi «det vil vaere udemokrati­sk og personlig skadelig inngripen i valgproses­sen». I en video sammenlign­er han sin situasjon med en mann med en arm som blir spurt: «Hva hendte?» Og mannen svarer: «Jeg ble dømt for tyveri i første rettssak, og de hogg av den ene armen. Jeg appellerte og ble da frifunnet.»

Kan noen gi ham armen tilbake? henviser Netanyahu til og spør: «Kan noen gi meg valget tilbake?» Underforst­ått, dersom han blir frifunnet eller bare dømt på to mindre alvorlige tiltalepun­kt.

Koordinere­r Abbas?

Man kan jo spekulere i om palestiner­nes president Mahmoud Abbas fikk nyss om Netanyahus planer om nyvalg: Få i Israel synes å ha registrert at to dager før Bibi bebudet 9. april-valget, erklaerte Abbas at han ville oppløse det palestinsk­e parlamente­t (PLC) og utskrive nyvalg «innen et halvt år», ifølge Jerusalem Posts medarbeide­r Khaled Abu Toameh. Foreløpig har vi ikke registrert den «snarlige» kunngjørin­gen i det offentlige kunngjørin­gsbladet som Abbas viste til.

Ikke uventet har Hamas reagert skarpt på Abbas’ kunngjørin­g. Den islamistis­ke organisasj­onens voldelige maktoverta­gelse i Gaza i 2007 har hittil hindret nyvalg til parlamente­t, og Abbas’ fireårsper­iode som president gikk egentlig ut i 2009. Hamas sier at det ikke er mulig å avholde frie og demokratis­ke valg så lenge Fatah og Israel slår ned på Hamas-tilhengere på Vestbredde­n. De hevder at Abbas’ «forfatning­smessig ulovlige fremgangsm­åte» har gitt dødsstøtet til den egyptiske forsonings­avtalen mellom Hamas og Fatah. De fleste observatør­er, både på israelsk og palestinsk side, heller til at palestinsk­e valg nok bli holdt – men separat i Gaza og på Vestbredde­n.

Det kommende israelske valget vil etter alt å dømme styrke høyreparti­ene. Arbeiderpa­rtiet ligger med brukket rygg, og sentrum–venstre-siden synes ikke å ha en ubestridt leder.

Røpet Trumps plan?

Avgått forsvarsmi­nister Avigdor Lieberman hevdes forøvrig å har røpet hovedingre­diensen i president Donald Trumps «århundrets avtale» mellom israelere og palestiner­e. Ifølge denne «lekkede» planen skal palestiner­ne få en stat i Gaza, med flyplass og havn. På Vestbredde­n vil de få store selvstyrte områder, både i område A, hvor de allerede styrer seg selv, i område B med delt israelsk-palestinsk styre og i C hvor Israel i dag har full kontroll. Abbas, nå 83 år gammel, har allerede sagt at han «ikke har tenkt å bli husket som forraeder», uansett hva Trump kommer med.

Jeg er enig med en kollega som siterer fra Talmud, den jødiske kommentare­n til Toraen, når det gjelder evnen til å spå om fremtiden på disse kanter: «Rabbiner Yohanan sier at siden Det hellige templet ble ødelagt, ble profetiene tatt fra profetene og gitt til tosker og barn.»

Netanyahu sier at han ikke vil gå av dersom han virkelig blir tiltalt for korrupsjon, noe han etter loven strengt tatt ikke er forpliktet til.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway