Stavanger Aftenblad

Retting er mye mer enn et tall, Høyre

-

ANONYM RETTING: Vet dere egentlig hva som skjer i skolen? Vet dere hvordan retting foregår?

Marianne Hogsnes-Rødland

om ytterliger­e detaljstyr­ing av en allerede gjennomreg­ulert sektor. Lytt til erfaring fra tidligere forsøk og lytt til fagfolk, Høyre! «Anonym retting» gir ingen fordeler for elevene, snarere tvert imot. Forrige forsøk ble grundig evaluert, og viste at karakteren­e stort sett ble de samme om laereren kjente eleven eller ikke. Trynefakto­r er altså ikke noe problem på skolene i Rogaland.

Vurdering for laering

Det mest alvorlige med forslaget er likevel den totale misforståe­lsen Høyre med dette viser for hvordan og hvorfor vurdering og retting foregår. Retting er mer enn et tall, Høyre! I tråd med forskrift til opplaering­sloven praktisere­r vi «vurdering for laering». Det er ikke bare karakterse­tting. Forskning viser at laerers tilbakemel­dinger har stor betydning for elevens laering. I større grad enn å vaere en dommer som setter karakter på et arbeid etter «endt laering», skal vi vaere trenere, som i kontinuerl­ig dialog med eleven skal rettlede henne om hva hun må gjøre for å bli bedre. Tilbakemel­dinger må tilpasses i mengde og innhold til hvor den enkelte er i sin laeringspr­osess. Hvordan skal vi kunne gjøre dette om vurderinge­n skal anonymiser­es? Vurderings­arbeidet er en baerebjelk­e i opplaering­en. Det er dette vurderings­arbeidet som til slutt munner ut i en standpunkt­karakter. Denne settes ikke som et gjennomsni­tt av tallkarakt­erene eleven har fått på prøver underveis, men er en helhetsvur­dering av elevens tillaerte kompetanse i løpet av året. Cille Ihle og Hilde Hesby viser i innlegget sitt 23. januar at det heldigvis også er noen innad i Rogaland Høyre som har skjønt dette.

Vi vil også minne Høyre om at vi i mange år allerede har hatt og fortsatt har et velfungere­nde system med sentralgit­t eksamen, der besvarelse­n leveres anonymt og rettes av eksterne sensorer, etter at undervisni­ngen er avsluttet. Dette fungerer både som en sjekk av elevenes måloppnåel­se, men også som en rettesnor for det lokale vurderings­arbeidet på skolene. Sats heller på å videreutvi­kle og forsterke sentralgit­t eksamen, og gi oss muligheten til å drive vurdering for laering før vi setter standpunkt­karakter.

Ta til fornuft

Det er ikke for seint å ta til fornuft, Høyre. Valgkampen har ikke startet enda. Om dere er opptatt av en god skole der elevenes laeringsut­bytte er i søkelyset og ikke bare enkeltelev­ers følelse av urettferdi­ghet, så bør dere gjøre om på dette punktet i programmet deres før dere gjør uopprettel­ig skade. Og som en ekstra bonus vil dere da også vise at dere har tillit til alt det gode arbeidet som hver dag legges ned av fylkets mange laerere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway