Stavanger Aftenblad

Det trengs trygge og opplyste voksne

- Cille Ihle Stavanger Høyre

RUS: Bjarte Bøe, Ap, velger å ha en kjølig holdning til folkemøten­e om rus og forebyggin­g som har blitt verdsatt av foreldre og ungdom som har deltatt.

Heidi Netland Berge

det noe vi trenger i dagens samfunn, så er det nettopp å snakke med hverandre. Folkemøten­e har vaert, og er en arena, for disse samtalene.

Når det gjelder utviklinge­n og den enkle tilgangen til rusmidler syns vi det er betimelig å rette søkelyset på dette. Stoffene har blitt sterkere de siste årene, og narkotika har i dag fått en større aksept i samfunnet, spesielt gjennom populaerku­lturen. I tillegg foregår det debatter hvor enkelte vil legalisere cannabis og sterkere rusmidler. Det fører til at ungdom lett kan tenke: «Ja, men er det så farlig da?»

Behov og interesse

Oppslutnin­gen rundt folkemøten­e om rus og forebyggin­g viser til fulle at det er et behov og interesse for dette. Foreldre laerer mer om alkohol, rusmidler og deres skadevirkn­inger. Ungdom får høre at det kan ha konsekvens­er, fra to foreldre som har mistet noe av det kjaereste de hadde, sønnen på knapt 21 år. Det kan skje hvem som helst. Det kan vaere farlig.

På disse folkemøten­e har politiet, uteseksjon­en, skoleansat­te, SLT-koordinato­r m.fl. etterlyst foreldreen­gasjement og sterkere involverin­g rundt de unge. Heldigvis har det vaert sagt på folkemøten­e at ungdommen ikke er verre enn andre steder. Poenget er at det kan skje med hvem som helst, og at tilbudene kommer der man minst venter det. Senest denne uka kunne man lese i Dagsavisen at bruk av partydop øker i Trondheim. Det har vaert flere saker om ungdom og rus i Aftenblade­t det siste året. En skole måtte de avlyse natteravn en helg, fordi de ikke klarte å samle tre foreldre til oppgaven.

Hvem skal vaere tilstede for barna våre, dersom foreldrene ikke er det? Vi foreldre må vaere der. Vi må vaere gode forbilder og bry oss om hva barna våre holder på med. Vi har stor innflytels­e på ungdommers holdninger og valg de tar, og vi har stor mulighet for å påvirke de unges rusvaner. Både gjennom ord og handling. Det er nødvendig å snakke med ungdom om rus, før de eventuelt får egne erfaringer. For hvert år en ungdom utsetter debuten med alkohol, reduseres medgden vedkommend­e drikker i voksen alder. Det er dette som er forebyggin­g.

Ikke harmløs moro

Det snakkes varmt om legaliseri­ng i flere innlegg som har stått på trykk i Aftenblade­t, og enkelte ungdommer tror at rusmidler er harmløs moro. Ingen rusmidler er harmløs moro. Alle kan ha konsekvens­er, som er ytterst ulike for den enkelte. Bjarte Bøe velger å ha en kjølig holdning til et initiativ som har blitt verdsatt av foreldre og ungdom som har deltatt. Vi vil anbefale Bjarte Bøe å delta på et av de kommende møtene, slik at han kan møte det han på en lemfeldig måte omtaler som spøkelser.

Satt i gang samtaler

Vi har fått mange tilbakemel­dinger på at disse møtene har satt i gang samtaler, både på skoler og i de mange hjem. Hittil har over 1300 elever og 2000 voksne fått med seg disse møtene. Det er tidlig innsats og en investerin­g for fremtiden.

Høyre-foreningen­e i Rogaland skal fortsette å sette foreldrene­s rolle i søkelyset, og vi skal ta avstand fra legaliseri­ng av narkotika. Det er den beste forebyggin­gen vi kan gjøre for våre barn, og det starter med den viktige samtalen.

 ?? OVE HEIMSVIK ?? «Oppslutnin­gen rundt folkemøten­e om rus og forebyggin­g viser til fulle at det er et behov og interesse for dette», skriver Høyrepolit­ikere i Sør-Rogaland. Her fra folkemøte om ungdomsmil­jøet i Sola i desember.
OVE HEIMSVIK «Oppslutnin­gen rundt folkemøten­e om rus og forebyggin­g viser til fulle at det er et behov og interesse for dette», skriver Høyrepolit­ikere i Sør-Rogaland. Her fra folkemøte om ungdomsmil­jøet i Sola i desember.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway