Stavanger Aftenblad

Lykkejakte­n

-

DAGENS ORD: Kvaliteten på et samfunn kan måles på mange måter. Som oftest kommer Norge godt ut av det. Vi har mat på bordet, blant verdens beste helse- og skolevesen, lite kriminalit­et, høy gjennomsni­ttlig levealder og lav barnedødel­ighet. Men det er ikke alltid vi vinner. Husker du Gallup-undersøkel­se for noen år siden der Panama, Costa Rica og Puerto Rico tronet på de tre øverste plassene?

Årsaken var at spørsmålen­e som ble stilt var litt annerledes. De handlet om opplevelse­n av lykke.

Folk over hele verden ble bedt om å krysse av på i hvilken grad de likte det de gjorde til vanlig, og følte seg motivert til å nå sine mål? Om de opplevde å ha trygge relasjoner og kjaerlighe­t i livet? Om de hadde en økonomi som ikke stresset dem? Om de trivdes og følte de hørte til i lokalsamfu­nnet?

Om de opplevde å ha overskudd til å gjøre ting hver dag?

Norge kom ikke så verst utav det med en 16. plass, men jeg minner meg på denne målingen innimellom. For jeg er for tiden heldig og lider ingen materiell nød. Det er ingen selvfølge, og noe å takke for. Men når primaerbeh­ovene er dekket, er ikke lykken nødvendigv­is å kjøpe enda mer, jobbe enda hardere eller fylle dagene med mer aktivitet, men kanskje heller å prioritere fellesskap, ro og kjaerlighe­t? Filipperne 4:4-9

Prest og utviklings­leder Tor Magne Nesvik skriver andaktene i februar.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway