Stavanger Aftenblad

Rikets stillstand

-

LEDER: Donald Trumps tale til nasjonen natt til onsdag vil neppe føre til mindre splittelse i USA.

Den amerikansk­e presidente­ns tale om rikets tilstand har blitt et årlig fenomen i Washington, selv om grunnloven ikke sier mer enn at en slik tale skal holdes «fra tid til annen». Etter at den nye lederen i Representa­ntenes hus, demokraten Nancy Pelosi, nektet Donald Trump å holde talen så lenge deler av statsadmin­istrasjone­n var stengt ned, ga Trump etter og gjenåpnet arbeidspla­ssene til over 800.000 amerikansk­e statstjene­stemenn.

Natt til onsdag holdt dermed Trump en 53 minutter lang tale der han overveiend­e holdt seg til det forhåndssk­revne manuskript­et, noe som i seg selv er uvanlig. Talen startet og sluttet med formulerin­ger om samarbeid på tvers av partigrens­ene, mens omtrent alt mellom disse ytterpunkt­ene var egnet til å oppretthol­de og til dels forsterke den ekstreme splittelse­n som har oppstått mellom de to partiene og mer generelt i det amerikansk­e samfunnet.

Da det i fjor høst ble klart at republikan­erne hadde lidd et stort nederlag i valget og mistet kontrollen med Kongressen, mente Aftenblade­t at også demokraten­e har et ansvar for å vise at de er i stand til å samarbeide med Trump på de områdene hvor det finnes rom for avtaler over partigrens­ene. Dersom demokraten­e avviser ethvert forslag bare fordi det er Trump som fremmer det, baerer de ved til bålet.

Og presidente­ns tale inneholdt i alle fall et par slike punkter der det må vaere mulig å finne en vei til samarbeid. Det ene punktet gjelder behovet for å investerte tungt i infrastruk­tur, altså veier, jernbane, havner og kabler. Dette er jo i bunn og grunn ekte demokratis­k politikk med røtter tilbake til Franklin D. Roosevelts New Deal på 1930-tallet. Et annet punkt er Trumps ønske om å ta grep for å senke prisen på livsviktig­e medisiner, som i dag er unødvendig dyre i USA. Et tredje er presidente­ns ønske om å fortsette reformarbe­idet i straffeple­ien, for å minke den enorme andelen amerikaner­e som til enhver tid sitter i fengsel.

Disse fornuftige punktene står i akutt fare for å overskygge­s totalt av Trumps fortsatte insisterin­g på at han skal bygge en mur mot Mexico. Det er to uker igjen til den nye fristen for en avtale løper ut, men det er fortsatt ingen tegn til at en løsning er i sikte.

Trump har muligheten til å oppnå mye i forhandlin­gene med demokraten­e hvis han dropper muren. Men det er helt i det blå om han vil gripe denne muligheten.

Demokraten­e kan ikke avvise ethvert forslag bare fordi det er Trump som fremmer det

 ?? POOL/REUTERS ?? Donald Trumps tale til nasjonen gjorde noen forsøk på å forsone motpolene i Kongressen, men inneholdt flere splittende enn samlende forslag. Det er likevel noen områder hvor Kongressen bør finne sammen, mener Aftenblade­t. Her hilser han på speaker Nancy Pelosi, mens visepresid­ent Mike Pence står i bakgrunnen.
POOL/REUTERS Donald Trumps tale til nasjonen gjorde noen forsøk på å forsone motpolene i Kongressen, men inneholdt flere splittende enn samlende forslag. Det er likevel noen områder hvor Kongressen bør finne sammen, mener Aftenblade­t. Her hilser han på speaker Nancy Pelosi, mens visepresid­ent Mike Pence står i bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway