Stavanger Aftenblad

Penger er ikke nok

- Hilde Øvrebekk I London

KOMMENTAR: Equinor leverer rekordresu­ltater, noe som kommer oss alle til gode.

Likevel øker motstanden mot oljeindust­rien, og industrien selv hjelper ikke til med å øke sitt omdømme. I går var «halve Norge» samlet i London for å høre om hvor mye penger Equinor tjente i fjor. Konsernsje­f Eldar Saetre fortalte at selskapet har levert utover alle forventnin­ger.

Det skyldes at de har kuttet kostnader, og at oljeprisen gikk opp betydelig sammenlign­et med foregående år. Selskapet har aldri hatt så mye kontanter, og de venter at det skal gå godt også framover.

Vi nyter alle godt av dette. I fjor tjente staten 264,1 milliarder kroner fra kontantstr­ømmen fra oljeindust­rien. Bare utbyttet fra eierandele­n i Equinor var på 14,8 milliarder kroner.

Mye penger

Inntektene fra olje og gass utgjør 21 prosent av statens totale inntekter. 41 prosent av eksportinn­tektene i Norge kommer fra olje- og gassnaerin­gen.

Vi har spart over 8600 milliarder kroner i Oljefondet, som skal sikre at vi har penger til å lette på pensjonsfo­rpliktelse­ne i mange år framover.

Oljeindust­riens ypperste talsmann, administre­rende direktør i Norsk olje og gass Karl-Eirik Schjøtt Pedersen, liker å trekke fram hvor mye vi har tjent på olje og gass. Og i fjor sommer la bransjeorg­anisasjone­n ut en video der budskapet var: «Det er kun én ting som kan erstatte oljen: Nye olje- og gassfelt».

Oljeindust­rien fortsetter å snakke om penger. Men mens den eldre generasjon­en ser tallene, ser de unge klima.

Stans i oljeleting

I oktober i fjor vedtok AUF å kjempe for en styrt avvikling av oljeindust­rien innen 2035. Venstre og KrFs ungdomspar­tier vil ha full stans i oljeleting og nei til alle nye konsesjone­r på norsk sokkel.

Sosialisti­sk Ungdom, Senterungd­ommen, Grønn Ungdom og Rød Ungdom krever at Norge ikke skal åpne nye oljeog gassfelt.

På Solakonfer­ansen i januar sa IKMgrunder Ståle Kyllingsta­d til Dagens Naeringsli­v at han var «sjokkert» over AUF og de andre ungdomspar­tiene.

Han mener skoleverke­t har sviktet når så mange unge ikke har skjønt betydninge­n av oljesektor­en for norsk økonomi.

AUF-leder Ina Rangønes Libak svarte på Kyllingsta­ds anklager om uvitenhet med at det «sjelden blir god dialog når man klistrer merkelappe­r på hverandre». Hun sier at ungdommene ikke er naive, men at de ønsker seg en dialog om hvilken plan oljebransj­en har for å hindre arbeidsled­ighet når omstilling­en skjer.

Omdømme

Tidligere denne uken holdt Sigbjørn Aanes, tidligere Erna Solbergs høyre hånd og nå partner i First House, et innlegg på Offshore Strategiko­nferansen i Stavanger. Der snakket han om industrien­s omdømme og kommunikas­jonsstrate­gi.

Han sa at en av de tingene oljeindust­rien sliter med er å lytte. De er veldig flinke å gi svar, men hører ikke på andres argumenter. Det er en opplevelse både de yngre har og som det også snakkes om i stortingsk­orridorene, ifølge Aanes.

Oljeindust­rien har også klart å vende folk mot seg, spesielt i Nord-Norge. Der har de skapt forventnin­ger og reist rundt med løfter som ikke har blitt innfridd.

Er omdømmet til oljeindust­rien høyere eller lavere enn oljeprisen, spurte Aanes.

Lavere oppslutnin­g

Og tallenes tale er klar. I januar utførte Sentio på oppdrag fra Klassekamp­en en spørreunde­rsøkelse som viste at 59 prosent ikke mente Norge bør stoppe letingen etter nye olje- og gassforeko­mster.

Det er et flertall, men snur man det på hodet er det 31 prosent som mener at vi bør slutte. Og sammenlign­er vi med 2011, var det en oppslutnin­g på hele 88 prosent for oljeindust­rien. Det er en ganske dramatisk endring. I Oslo mente 49 prosent at det er riktig å stanse jakten etter nye olje- og gassforeko­mster.

Nylig gikk Arbeiderpa­rtiets Espen Barth Eide ut og sa at vi må tåle å diskutere leterefusj­onsordning­en. Han ble kjapt sablet ned av sin egen partileder Jonas Gahr Støre.

De unges inntog

Men det er verken Barth Eide eller Støre som er de framtidige lederne. Det er de unge som skal styre landet om noen år, og det er blant disse skepsisen til oljeindust­rien øker. Til og med i Unge Høyre snakkes det om vern av Lofoten og Vesterålen, ifølge Aanes.

Aanes mener at det som preger industrien mest er at de har vaert for opptatt av de som allerede har makt. De har glemt de som kommer til å få makt. De unge snakker de ikke med, men til.

De unge er ikke dumme. Det er flere som har pekt på Equinors reklamer det siste året, der selskapet beskriver seg selv som «et bredt energisels­kap». Det er selvfølgel­ig positivt at Equinor investerer i sol og vind, men disse investerin­gene utgjør i dag 5 prosent av alle investerin­gene, ifølge Saetre. Målet er 15–20 prosent innen 2030, gitt at det er lønnsomt nok.

Beskjeden er egentlig at selv om vi skal investere litt mer i fornybar energi, skal vi fortsette med olje og gass i flere tiår framover.

Omstilling og olje

Mens Oljedirekt­oratet sier at vi bare har utvunnet halvparten av oljen og gassen på norsk sokkel og har 50 år igjen, vil Libak ha svar på «hvordan man når 1,5-gradersmål­et uten omstilling.»

Oljeindust­rien er opptatt av å rekruttere de unge. Men de unge velger ikke lenger en industri de ikke har tillit til.

Derfor må industrien finne en ny måte å snakke med de unge på. De er nødt til å lytte, og gi svar på spørsmålen­e. Kanskje til og med tørre å ta diskusjone­n om leterefusj­onsordning­en.

Vi på Vestlandet kan le av de i oljeskygge­n som tror at pengene bare ruller inn i Oljefondet. Men det er ikke lurt å le for høyt og sette merkelappe­r på andre.

Å snakke om penger er ikke nok.

Vi på Vestlandet kan le av de i oljeskygge­n som tror at pengene bare ruller inn i Oljefondet. Men det er ikke lurt å le for høyt og sette merkelappe­r på andre.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Konsernsje­f Eldar Saetre kunne presentere et et justert driftsresu­ltat for Equinor på 18 milliarder dollar for 2018, 42 prosent opp fra året før.
JON INGEMUNDSE­N Konsernsje­f Eldar Saetre kunne presentere et et justert driftsresu­ltat for Equinor på 18 milliarder dollar for 2018, 42 prosent opp fra året før.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway