Stavanger Aftenblad

Kryptomor

-

DRØSET: Det digitale etterlivet rommer alt. Eller ingenting.

– Ok mamma. Sett deg ned og fortell alt. Og slapp av. Jeg har god tid.

– Alt? Hva mener du?

– Ja alt. Hva er dine hemmelighe­ter? Hva er det du baerer på, innerst inne? Hva er det som du føler jeg må vite før det er for seint?

– Eh, det er jo ikke alt jeg vil fortelle deg. Du er jo fortsatt et barn...?

– Joda. Men ikke for alltid.

– Tror du at jeg skal stryke med snart? Jeg lover deg, det er bare vintersnue, ikke noe dødelig.

– Jeg vet jo det. Men leste du ikke om dette med han fyren som døde, og så var det ingen som hadde oversikten på nøkkelen hans til all kryptovalu­ta? At mange hundre millioner er låst inne et sted, på grunn av at han fyren fikk ideen å dra til India og dø. Du har ikke tenkt å reise til India med det første, mamma? Hm? Hmmm?

– Nei, slapp av. Men det er ikke snakk om mange hundre millioner som kan gå tapt den dagen jeg stryker med. Jeg kan berolige deg med det.

– Hva med oppskrifte­r da? Alle de hemmelige, små knepene som vil gå i graven med deg? Er det noen knep fra oldemor du ikke har skrevet ned? Besvergels­er, ritualer? Jeg vet oldemor på andre siden ikke bakte på spesielle dager eller månefaser. Hva med alt det? Hvorfor blir mormor sine skillingsb­oller så sykt gode? Har du spurt henne om det? Det er viktig! Hvorfor vinner alltid onkel i Monopol? Hvordan vet du at jeg er sulten før jeg vet det selv? Hvordan husker du alle kodene og pålogginge­ne? Hvordan tror du vi skal huske det?

Hun lo litt, men midt på natten begynte tankene å surre. Hva med malerier hun hadde lånt ut på grunn av plassmange­l. Hadde hun oversikten på forsikring­ene sine? Hvordan var det der med utbetaling­ene fra da hun som ung jobbet i kommunen? Hun kaldsvette­t. Vred seg. Til slutt listet hun seg ned på kjøkkenet.

Så der satt hun da. Klokka 03.43 på en tirsdagsmo­rgen. Og skrev sitt digitale testamente. Analogt og ukryptert. Kryptomor. Hun begynte med skillingsb­olleknepet.

Tror du at jeg skal stryke med snart? Det er bare vintersnue.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway