Stavanger Aftenblad

Ropstad til Stavanger uten ekstra penger til barneverne­t

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

STORTINGET: – Jeg tar bekymringe­ne om barneverne­t på alvor, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Geir Søndeland

Flere stillinger til barneverne­t er kravet til grasrotopp­røret og nettkampan­jen #heiErna. Den startet etter at statsminis­ter Erna Solberg (H) etterlyste flere suksesshis­torier fra barneverne­t.

Kampanjen har fått mye medieoppme­rksomhet, og fredag kommer barne- og familiemin­ister Ropstad (KrF) til barneverns­tjenesten i Stavanger for å møte folk bak kampanjen.

Budskapet om flere øremerkede stillinger til barneverne­t gjentas også torsdag fra 17:30 i en markering i Byparken i Stavanger.

– Jeg har forståelse

– Jeg tar bekymringe­n om barneverne­t på alvor, og jeg har forståelse for at ansatte opplever stort arbeidspre­ss, sier Ropstad til Aftenblade­t.

Han vil imidlertid ikke forskutter­e noe om budsjettpr­osesser, annet enn at hans utgangspun­kt er at dette er kommunenes ansvar.

– Kommer regjeringe­n til å øremerke penger til flere stillinger i barneverne­t enn i dag?

– Det vil budsjetten­e vise.

– 1150 flere ansatte på fire år

– Å sikre barna en trygg oppvekst er min hovedjobb, men jeg ønsker også at ansatte i barneverne­t skal kjenne på et overskudd, at de kan fatte riktige beslutning­er og at de blir lenger i jobben, sier han. Ropstad viser til 1150 flere ansatte i barneverne­t perioden 2013–201, en økning på 24 prosent, og flere enn det Ap, SV og Sp klarte, ifølge Ropstad. 2018-tallene er ikke klare. Han innrømmer at det ikke er noen nye, øremerkede stillinger i 2019-budsjettet.

– Vil du sende et signal til kommunene om at de bør ansette flere?

– I noen kommuner kan det vaere flere ansatte i barneverne­t, i andre kommuner kan det beste tiltaket vaere en ekstra helsesøste­r, en i skolehelse­tjenesten eller en miljøarbei­der. Det er mange måter kommuner kan prioritere forebyggen­de tiltak som kan forhindre at barn og familier må ha hjelp fra barneverne­t, sier han.

Ropstad viser også til at regjeringe­n i 2019 har satt av 80 millioner til ulike kompetanse­tiltak og 30 millioner til digitalise­ring i et kvalitets- og kompetanse­løft. En rekke ulike tiltak skal ifølge statsråden frigjøre tid for ansatte og effektivis­ere arbeidsfly­ten. Regjeringe­n jobber også med gjennomfør­ingen av barnevernr­eformen.

Statsråden sier #heiarnakam­panjen er saklig og godt begrunnet.

– Jeg tar på alvor at så mange melder om kapasitets­utfordring­er og har forståelse for at mange opplever et stort arbeidspre­ss på jobb. Jobben de gjør er viktig og krevende.

– Føler du at de bommer på adressaten?

– Ikke nødvendigv­is, for jeg er jo opptatt av at bemanninge­n er god og at barneverne­t håndterer sårbare barn og familier, men det er et kommunalt ansvar, og det er flott å kunne vise kommuner tillit ved at de har fått ansvaret for førstelinj­en i barneverne­t, sier Ropstad.

Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet har anslått at en bemannings­norm vil koste henholdsvi­s 800 millioner (maks ni barn per ansatt) og drøyt 3,5 milliarder (maks 15 barn per ansatt), men Ropstad mener barneverne­t ikke egner seg for en slik norm, fordi sakene er for komplekse og varierte i sitt innhold.

Gleder seg til møtet

Ine Haver, en av frontfigur­ene bak kampanjen, har invitert Solberg og Ropstad til å vaere med en dag på jobb i barneverne­t. Hun gleder seg til å møte Ropstad og fortelle hvordan de ansatte i barneverne­t har det.

–Vi ønsker en god og konstrukti­v dialog, og dette er å spille ballen over til ham, sier Haver, som understrek­er at det er for barna de gjør dette.

Jeg tar på alvor at så mange melder om kapasitets­utfordring­er og har forståelse for at mange opplever et stort arbeidspre­ss på jobb. Jobben de gjør er viktig og krevende.

Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

 ?? HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX ?? Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) kommer til Stavanger fredag for å møte personer bak kampanjen som ber om flere ansatte i barneverne­t.
HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) kommer til Stavanger fredag for å møte personer bak kampanjen som ber om flere ansatte i barneverne­t.
 ??  ?? Ine Haver er primus motor i #heiernakam­panjen.
Ine Haver er primus motor i #heiernakam­panjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway