Stavanger Aftenblad

Stavanger Forum er i pengekrise

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

TJENSVOLL: Stavanger Forum trenger et kriselån på 15 millioner kroner fra Stavanger kommune snarest. Ellers er det fare for at selskapet går konkurs.

Stein Halvor Jupskås

I en hastesak til formannska­pet i morgen legger rådmann Per Kristian Vareide fram to alternativ­e løsninger på henvendels­en fra Stavanger Forum, datert onsdag denne uken. y 1. Bystyret yter ikke en trekkretti­ghet (likviditet­slån) på 15 millioner til Stavanger Forum AS. y 2. Bystyret gir rådmannen fullmakt til å inngå avtale om et slikt lån, under forutsetni­ng av at selskapets ledelse umiddelbar­t setter i gang et arbeid med å omstruktur­ere selskapet.

Det er Stavanger kommune (73,53 prosent) og Rogaland fylkeskomm­une (26,47 prosent) som eier Stavanger Forum AS (SF). Stavanger Forum AS ber i det nevnte brevet eierne om et likviditet­slån på kr 15 mill. for å oppretthol­de fortsatt drift i 2019. Brevet er undertegne­t av administre­rende direktør Jan Hauge og Iver Jan Leren som fungerer som styreleder i Christian Wedlers sykefravae­r.

Likviditet­ssituasjon­en for kongressen­teret på Tjensvoll viser seg nå å vaere mer akutt enn tidligere antatt. Dette skyldes at tidligere prognose ikke tok høyde for alle faktiske utbetaling­er. Selskapet har heller ikke fått fornyet kontokredi­tten som følge av svak utvikling i resultater, egenkapita­l og likviditet.

Revidert prognose viser et behov for tilførsel av likvide midler på om lag 9,6 millioner innen 10. februar for at selskapet skal kunne betale lønn til de ansatte, merverdiav­gift og annet. Behovet for penger øker i løpet av våren til om lag 15 millioner kroner.

Rådmannen Vareide har mottatt prognoser om utviklinge­n i Stavanger Forums likviditet, egenkapita­l og resultat, og mener det kan settes spørsmålst­egn ved om et slikt lån det er snakk om, er reelt eller utgjør et tilskudd. Anses lånet som et tilskudd kan det igjen komme i konflikt med reglene om ulovlig offentlig støtte.

«Det er en stor risiko for at SF ikke kan betjene et slikt lån i tråd med avtalt rente- og avdragspla­n. Det er følgelig stor risko for at aksjonaere­ne må tapsføre hele eller deler av lånet. (...) Det er saerskilt problemati­sk å yte et slikt likviditet­slån dersom det forventes at selskapet leverer negative resultater de kommende årene, og at likviditet­sutfordrin­gene ikke er forbigåend­e», skriver Vareide i sitt saksforele­gg til formannska­pet torsdag.

Bystyret vedtok i budsjettmø­tet før jul at det skal etableres et kommunalt foretak for kongressog arrangemen­tssatsinge­n i byen, og at Stavanger Forum AS (SF) skal legges inn under foretaket.

Høyres gruppelede­r, John Peter Hernes, vil onsdag ikke si om hans parti vil yte lånet, og varsler møter med de øvrige flertallsp­artiene i løpet av torsdagen.

–Vi har alt diskutert dette, og det virker som vi er nødt til å finne en ny modell for organiseri­ng av arbeidet med kongresser og annet i Stavanger Forum, sier han.

– Har dere ikke alt funnet den modellen?

– Det må nok mer til her enn å flytte på brikkene i et organisasj­onskart, sier Hernes.

Øyvind Jacobsen (Ap) sitter i kommunalst­yret for finans. Også han tar forbehold om gruppebeha­ndling i partiet. Selv mener han at det er på tide å sette foten ned og si nei til et nytt lån på 15 millioner.

– Det er bare halvannet år siden kommunen skjøt inn 15 millioner. det må bli slutt på at vi måker skattebeta­lernes penger ned i et svart hull, uten at vi ser tegn til bedring.

– Da kan det gå mot oppbud. Det er vel neppe gunstig, det heller?

– Nei, det er aldri gunstig. Men vi må måle pengebruke­n opp mot andre presserend­e oppgaver kommunen har. Det må en total gjennomgan­g av hele organisasj­onen, herunder mulighet for å se salgsorgan­isasjonen ved Stavanger Forum i sammenheng med en rekke andre kommunale og interkommu­nale salgsorgan­isasjoner, som blant annet Bjergsted, Folkehalle­ne og Region Stavanger, sier Jacobsen.

Store deler av bygningsma­ssen og infrastruk­turen som i dag preger Forum-området har blitt bygd i løpet av relativt få år. Bare siden 2010 har det blitt investert i størrelses­orden kr 2 milliarder kroner.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Forum Expo er selve flaggskipe­t i kongressen­teret Stavanger Forum. Bygningen kostet 256 millioner og sto ferdig i 2015.
JONAS HAARR FRIESTAD Forum Expo er selve flaggskipe­t i kongressen­teret Stavanger Forum. Bygningen kostet 256 millioner og sto ferdig i 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway