Stavanger Aftenblad

– Navneskift­et handler bare om tynn PR. I realiteten er Equinor fortsatt et oljeselska­p

-

PROTEST: Equinor kan ikke si at selskapet tar klimaendri­ngene på alvor og samtidig bruke mange milliarder på fortsatt produksjon av olje og gass, mener Chris Garrard.

En skoleklass­e springer ned trappene i vill fart. Lyden av hvinende barnerøste­r blander seg med den rytmiske trampingen fra føttene mens de farer ned fra tredje etasje på Science Museum i London.

Der oppe har de vaert på besøk Wonderlab – The Equinor Experience. I denne Equinor-sponsede delen av museet har de unge elevene fått vaere med på kjemishow og andre aktivitete­r for å få et innblikk i vitenskape­ns og matematikk­ens fantastisk­e verden.

Equinor har sponset Wonderlab siden 2016. Science Museum kaller sin interaktiv­e avdeling til 6 millioner pund for den største og mest ambisiøse noen sinne. Mål et er å ta i mot 200.000 skolebarn årlig. Hvor mye Equinor betaler, har ikke selskapet ønsket å oppgi.

Men ikke alle liker at nettopp Equinor sponser vitenskaps­museet like ved Hyde Park. I sommer sendte den lille organisasj­onen Culture Unstained inn en klage på det de kaller oljesponsi­ng – en klage som ble underskrev­et av 46 professore­r, andre forskere og aktivister.

–Equinor sier at de vil satse på fornybar og klimavennl­ig energi. Samtidig ser vi at selskapets omfang av investerin­ger i olje og gass fortsetter, for eksempel langt nord i Barentshav­et. Når de viser at de fortsatt vil satse fossil energi i flere tiår, går det på tvers av budskapet om at de tar klimaendri­ngene på alvor, sier Chris Garrard fra Culture Unstained.

Kritisk klimaforsk­er

Da Equinor onsdag møtte investorer og media på den årlige samlingen i London – den såkalte kapitalmar­kedsdagen – var det med å vektlegge tre områder. Avkastning­en skal økes, det skal investeres i lønnsomme prosjekter og produksjon­en skal opp med 3 prosent i snitt årlig til 2025.

90 prosent av investerin­gene i 2019 og 2020 skal skje innen produksjon av olje og gass. I 2019 skal Equinor investere for rundt 11 milliarder dollar – rundt 93 milliarder kroner.

Blant underskriv­erne var klimaforsk­er Bill McGuire, professor emeritus ved University College London og en bidragsyte­r til FNs rapporter om klimaendri­nger.

Han mener det er ingen grunn til å la seg lure av navneendri­ngen fra Statoil til Equinor, eller at selskapet også satser på vindenergi.

– Equinor er fortsatt det tolvte største olje- og gasselskap­et på planeten, en planet som fortsetter å lide som en konsekvens av den aktivitete­n. Det er nå en kritisk tid for vår verden. Hydrokarbo­ner må bli vaerende der de er, i jorden, hvis vi skal ha en sjanse til å unngå altomfatte­nde og katastrofi­sk klimaendri­ng. Så lenge Equinor fortsetter å satse på høy-karbon aktivitete­r, er det fullestend­e upassende for en viktig vitenskape­lig organisasj­on som Science Museum, som også står sentral i offentlig utdanning, å ta disse pengene, sier professor McGuire.

– Huset står i brann

Nettopp dette er et av hovedpoeng­ene til Garrard og organisajo­nen Culture Unstained. For ham henger det ikke sammen at Equinor ønsker å vaere et bredt energisels­kap som tar menneskesk­apte klimaendri­nger på alvor, samtidig som selskapet satser på olje og gass. Dermed tar selskapet heller ikke beskjeden fra vitenskaps­folk om klimaendri­nger og hva som må gjøres på alvor, mener Garrard, fordi det da ikke er rom for nye olje - og gassprosje­kter.

– Equinor satser også på fornybar energi. Er ikke det bra?

– Jo, de har satset for eksempel på offshore vind i Storbritan­nia, og det er bra. Men samtidig satser de altså mye mer på olje og gass. Så det blir litt som at huset ditt står i brann, og så får du en bøtte med vann til å prøve å slukke brannen med, samtidig som de spruter på bensin fra andre siden. De gode intensjone­ne til Equinor med fornybar energi undergrave­s av det andre de gjør. Dermed framstår selskapet kynisk.

Garrard trodde nesten ikke det han leste da det ble klart at Equinor ser på muligheten av å bruke vindkraft til å drive oljeog gassplattf­ormer.

– Navneskift­et fra Statoil til Equinor handler bare om tynn PR. Realiteten er at Equinor fortsatt er et oljeselska­p, sier Garrard.

I kontrakten Equinor underskrev sammen med Science Museum framgår det at museet ikke kan komme med uttalelser, pu-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway