Stavanger Aftenblad

– Når skal vi få tall på fornybarsa­tsingen til Equinor?

-

LONDON: Analytiker etterlyste tall på fornybarsa­tsingen til Equinor. Fornybarsj­ef Pål Eitrheim vil først ha mer å gjøre.

Da Equinor holdt sitt årlige møte med analytiker­e og investorer i London onsdag, var ikke fornybarsj­ef Pål Eitrheim blant konserndir­ektørene som fortalte om strategier og mål framover.

Akkurat det mener han ikke sier noe om at fornybarsa­tsingen ikke er så viktig for Equinor likevel.

– Nei, det opplever jeg som helt udramatisk. Jeg skal komme tilbake i mai, hvor vi har satt av en hel dag til å snakke med investorer om fornybar energi. Da skal det vaere hovedfokus, i dag var det andre deler av virksomhet­en. Samtidig fikk Eldar (Saetre, konsernsje­f, red. anm.) fram fornybarpe­rspektivet også. Men programmet er ikke en refleksjon av Equinors satsing på dette, sier Eitrheim til Aftenblade­t.

Må bli større

Helt mot slutten av seansen med investorer og analytiker­e fikk fornybarsj­efen også et spørsmål fra salen. Når vil Equinor legge fram tall for fornybarsa­tsingen, så vi kan evaluere den, var det en som lurte.

Svaret er at det ikke er aktuelt nå.

– Vi er nødt til å bygge en større virksomhet enn i dag. Og det er nettopp det som ligger i 2030-ambisjonen vår (15 til 20 prosent av investerin­gene i Equinor skal gå til fornybar, red. anm.). Når virksomhet­en vil vokse sammenlign­et med andre områder i Equinor, vil også behovet for innsikt øke. Men akkurat nå er det ikke noe kjempebeho­v om separat rapporteri­ng, selv om vi har vaert relativt åpne om investerin­ger og andre tall, sier Eitrheim.

I London kom det fram at fornybarom­rådet i snitt leverer 10 prosent avkastning, og at investerin­gene i området i 2018 utgjorde 5 prosent av investerin­gsbudsjett­et. Det ble også klart at det var mulig at det kunne bli mindre i år, men at investerin­gene altså skal opp betrakteli­g fram mot 2030.

Flytende møller

Et aktuelt prosjekt er Hywind Tampen, hvor Equinor ønsker å bruke flytende vindmøller til å drive plattforme­ne på feltene Snorre og Gullfaks. Her handler det om å få kostnadene ned – og få statlige Enova til å gå inn med betydelig støtte.

– Vi jobber knallhardt med å få ned kostnadene, og det går bra. Enova-prosessen rår vi ikke over. For oss er Hywind Tampen også et prosjekt som handler om teknologiu­tvikling, fordi vi ser et stort marked innen flytende vindmøller. Det betyr at områder som ikke kan bygges ut med bunnfaste møller, likevel kan brukes.

– At det går bra, betyr det at dere kommer til å komme i mål med de kuttene dere må gjøre?

– Det er for tidlig å si. Jobben er ikke gjort, men så langt ser det godt ut, sier Eitrheim.

 ??  ?? Til slutt fikk også fornybarsj­ef Pål Eitrheim ordet på investorsa­mlingen til Equinor.
Til slutt fikk også fornybarsj­ef Pål Eitrheim ordet på investorsa­mlingen til Equinor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway