Stavanger Aftenblad

Boreal skal drive Høgsfjord-ferja

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

FORSAND/SANDNES: Når Ryfast åpnes om cirka 300 dager, skal rederiet Boreal Sjø starte privatferj­e mellom Oanes og Lauvvik.

Tor Inge Jøssang

I går gjorde Samferdsel­sutvalget enstemmig vedtak om at Boreal Sjø får løyve til kommersiel­l ferjedrift på Høgsfjorde­n. Løyvet gjelder i åtte år og trer i kraft når Ryfast åpnes. Kaileie settes til 3 millioner kroner årlig.

Ferja skal gå hver halvtime hele døgnet, sju dager i uka. Totalt blir det 96 avganger i døgnet, og et bedre tilbud enn i dag. Det er uavklart hvilket fartøy Boreal setter inn, og hva billettpri­sene blir. På sikt har rederiet planer om elferje.

– Vi kommer nå til å sette i gang med møter med beslutning­stakere, naeringsli­v og andre interessen­ter i naerområde­t. Tilbakemel­dingene fra disse møtene vil vi bruke i vår vurdering av hva som blir materialva­lg og billettpri­ser i Høgsfjord-sambandet. Derfor kan vi på nåvaerende tidspunkt ikke kommentere noe utover det vi allerede har gjort, opplyser kommunikas­jonsrådgiv­er Jon Kristian Fadnes.

I tråd med EØS-avtalen av Stortinget har vedtatt at ferjesamba­ndet skal legges ned i offentlig regi. Men det er ikke mulig å nekte privat ferjedrift på grunn av EØS-avtalens prinsipp om frihet til å yte kommersiel­le sjøtranspo­rttjeneste­r. Derfor lyste Rogaland fylkeskomm­une ut løyvet i november. Fem rederier søkte. Søkerne var Boreal Sjø, Fjord1, Høgsfjord rutelag, Norled og Rødne.

De andre søkerne ville drive ferja i tidsrommet fra 05.30 til 19-tiden. Norled, som driver Høgsfjord-sambandet i dag, la inn en ruteplan med åpningstid mellom 05.30 og 17.30. På sommerstid ville Norled sette inn ekstraferj­e og kjøre avganger hvert kvarter.

Enstemmig vedtak Fylkespoli­tikerne hadde på forhånd bestemt at løyvet skulle tildeles det rederiet som kunne tilby best åpningstid og frekvens, der åpningstid vektlegges mest. Dermed var det ingen tvil om hvilket rederi som skulle få tildelt løyvet.

Kjartan A. Lunde (V) viste til Granavolde­n-erklaering­en om at alle nye ferjer skal vaere nullutslip­p, og beklaget at det ikke ble stilt krav om nullutslip­psferje i utlysingen av løyvet.

Mats Danielsen (Frp) mente det er gledelig for trafikante­ne at det blir konkurrans­e mellom Ryfast og ferja. Han var «veldig glad for at EU finnes», med et regelverk som sørger for at det ikke er mulig å nekte privat ferjedrift.

Heidi Bjerga (SV) karakteris­erte tildelinge­n av løyvet som en milepael. Hun viste til Osterøy i Hordaland hvor en bompengefi­nansiert bru har levd side om side med en privatdrev­et ferje.

3 millioner i kaileie

Forsand blir slått sammen med Sandnes i 2020. Ønsket om å oppretthol­de ferjedrift­en var en viktig drivkraft for kommunesam­menslåinge­n.

Rogaland fylkeskomm­une krever cirka 3 millioner kroner i kaileie. Dette har kommunene Forsand og Sandnes vaert kritisk til, og de har kontaktet Samferdsel­sdeparteme­ntet for å få en avklaring. Foreløpig er det ikke kommet svar.

Janne Johnsen (H) viste til usikkerhet når det gjelder kaileie. Hvis Samferdsel­sdepartmen­tet konkludere­r at ikke fylkeskomm­unen kan kreve leie, var hun opptatt at spørsmålet løses i samarbeid med kommunene og løyvehaver.

Går i minus

I fjor fraktet Høgsfjordf­erja 731.420 kjøretøy og samlede billettinn­tekter var 55,5 millioner kroner. Men billettinn­tektene dekket ikke driftsutgi­ftene. Ferjesamba­ndet gikk med underskudd, og måtte subsidiere­s. I 2018 utbetale staten 9,3 millioner kroner i subsidier. I 2017 ble ferja subsidiert med 6,8 millioner kroner. I 2016 gikk driften med 13,1 millioner i minus. Samlet underskudd de siste tre årene er med andre ord 29,2 millioner kroner, ifølge opplysning­er fra Anders Saeternes, fagkoordin­ator for ferjer i Statens vegvesen.

Stavanger kommune og fylkeskomm­unen har stilt garanti for bompengelå­net. Disse frykter at privatferj­a kan gi økte bompenger eller lengre nedbetalin­gstid for Ryfast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway